Woudrichem D 2337
Uppelse Hoek 17, 4286 EM te Almkerk

Inleiding.

Binnen het gehucht Uppel ligt een waardevolle groep van boerderijen. Nummer 17 ligt aan de noordzijde van de weg en bestaat uit een WOONHUIS, een buiten de bescherming vallende vrijstaande schuur en twee moderne schuren. Het woonhuis dat uit ca. 1880 dateert, is hoger gesitueerd en aan alle zijden omgeven door een glooiend gazon met oude bomen en een flinke haag als afscheiding van de weg en inrijweg naar de schuren. Het huis heeft elementen van het Eclecticisme. De serre dateert uit ca. 1930. De ramen zijn rond 1940-1950 vereenvoudigd.

Omschrijving.

Het tweelaags woonhuis op nagenoeg vierkante plattegrond is opgetrokken in kruisverband baksteen onder een plat dak met omlopend schild belegd met betonpannen. Op het dak een schoorsteen en centraal in de schilden kleine daklichten. De symmetrische voorgevel heeft een risalerend middendeel, een gepleisterde plint en dito geblokte hoekpilasters. De gevel is beëindigd met een geprofileerde kroonlijst met rijk geornamenteerde consoles die het onderliggende fries in vakken verdeelt. In de middenrisaliet ligt de ingang met paneeldeur binnen een omlijsting met verdiepte pilasters met een vlakke afsluiting ter hoogte van het kalf. Daarboven een conform de vensters ongedeeld licht met geprofileerde omlijsting met boven en over de segmentboog heen een kuif. Aan weerszijden van de ingang twee vensters, op de verdieping drie vensters met eenruitsschuiframen en ongedeelde lichten. Aan de oostelijke zijmuur ligt een serre onder plat dak met schilden en overstekende daklijst op geprofileerde consoles die tot de latei doorlopen. Boven de plint is het houten skelet dichtgezet met baksteen waarvoor diagonale houten kruisen zijn geplaatst. De tweeruitsvensters hebben boven en onder randen met kleine roedenverdeling en achtruitslichten tussen de consoles. De consoles onder de kroonlijst van het huis, die aan de erker en de kuiven boven de ramen zijn uitgevoerd in donkerrood.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in de streek en vanwege de typologie van de villa-boerderij. Het bezit architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met de omliggende tuin met hoge bomen en haag en als karakteristiek onderdeel van een waardevolle groep van boerderijen. Het huis is in de hoofdvorm en detaillering bijzonder gaaf bewaard gebleven en bezit zeldzaamheidswaarde.