Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521384
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/140
Kadastrale aanduiding
Roosteren G 630
Bij Maasheuvel 3, 6116 BS te Roosteren

Omschrijving

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl omstreeks 1932 gebouwde Antoniuskapel annex transformatorhuisje, gelegen aan een pleintje aan de Maasheuvel te Roosteren, gemeente Susteren.

Omschrijving

De ANTONIUSKAPEL ANNEX TRANSFORMATORHUISJE heeft een T-vorm als plattegrond. Het uitstekende gedeelte dient als kapel, terwijl in de dwarsligger het electrificatiegedeelte is ondergebracht.

Het object telt een bouwlagen onder zadeldaken met bitumen bedekking, de gevels hebben een natuurstenen plint en zijn voor de rest geheel gestuct.

De KAPEL heeft een rondboogvormige entree met hardstenen deuromlijsting. De entree kan worden afgesloten door een siersmeedijzeren hek met de inscriptie: H. Antonius. Boven de entree bevindt zich een kruisje van ingemetselde strips van tegels. In de rechter- en linkerzijgevel zitten lancetvormige vensters met glas-in-lood.

Het TRAFO-GEDEELTE heeft in de RECHTERZIJGEVEL - gezien vanaf entree kapel - een dubbele rechthoekige stalen deur in de eerste bouwlaag en een rechthoekig venster in de tweede bouwlaag, gevuld met schubbladen van ijzer. In de ACHTERGEVEL bevinden zich twee rechthoekige stalen deuren, voorzien van authentiek hang- en slotwerk. In de LINKERZIJGEVEL treffen we een rechthoekige stalen deur aan en een rechthoekig venster in de tweede bouwlaag, eveneens gevuld met schubbladen van ijzer.

De DORPELS zijn van natuursteen m.u.v. de twee stalen deuren in de achtergevel met dorpels met gebakken tegels.

De kapel heeft schouderstukken met uitkragingen op de eindpunten van de plattegrond.

Het INTERIEUR is volledig in tact en bevat onderdelen zoals een altaar en een beeld van de H. Antonius. De wanden zijn voorzien van wandschilderingen met verschillende geometrische motieven en een lelie-motief. Op het plafond is de letter A decoratief uitgebeeld.

Waardering

Het object is van belang vanwege de oorspronkelijke functie: een combinatie van wegkapel en transformatorhuisje. De combinatie van deze functies in één gebouw bezit hoge zeldzaamheidswaarde.

Bovendien bezit het object cultuurhistorische waarde met name het kapeldeel als uiting van katholieke geloofsbelevenis.

De wegkapel met transformatorhuisje is van algemeen belang op grond van gaafheid en cultuurhistorische zeldzaamheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Kapel(F1) Wegkapel annex transformatorhuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver