Waardenburg F 2132
Waardenburg F 133
Waardenburg F 2084
Waardenburg F 2127
Bij G.E.H. Tutein Noltheniuslaan 7, 4181 AS te Waardenburg

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

Vanaf de Waalbandijk loopt een korte, rechte laan naar het kasteel dat op een rond eiland in een brede gracht ligt met aan de westzijde de oorspronkelijke voorburcht met een restant van de - niet meer geheel aanwezige - dubbele omgrachting. Aangrenzend (west) lag de rechthoekige, omwaterde moestuin en boomgaard, zoals een luchtfoto uit 1933 laat zien, thans gras. Het verdere terrein buiten de gracht kende een invulling met boomgaarden. De verbindende parkaanleg tussen het kasteel Neerijnen en de Waardenburg is naar ontwerp van tuiarchitect Springer in 1922 (tekening bewaard gebleven) voor een deel uitgevoerd; in 1980 en 1981 is het resterende deel aangelegd. Het terrein is ingericht met in ruime curven verlopende lanen en paden, die afwisselend door weiden en bosgedeelten leiden en verschillend perspectief bieden. Op belangrijke punten, bij opsplitsingen van paden, zijn bossages aangeplant. Vanaf het kasteel Waardenburg lopen twee door boomgroepen gestoffeerde zichtassen in noordoostelijke richting. Opvallend zijn de in rijen aangeplante (fruit)bomen, die reeds aanwezig waren (Topografische Militaire Kaart 1887), en door Springer als onderdeel van zijn plan (als kenmerk van het rivierengebied) zijn gehandhaafd.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Waardenburg is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de kleinschalige functionele aanleg direct rondom het huis (deels dubbele grachtenstructuur, toegangslaan);

- vanwege de parkachtige verbindingszone tussen Waardenburg en Neerijnen naar ontwerp van tuinarchitect Springer deels uitgevoerd omstreeks 1922 en in 1980-1981 voltooid;

- vanwege de visuele samenhang tussen de verschillende onderdelen en de ensemblewaarde.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin