Loenen E 159
Bij Oud Over 8, 3632 VD te Loenen aan de Vecht

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3 (bij Oud Over 8): TOEGANGDAM met HEK en SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp.

Het voorplein is bereikbaar via een dam met doorloop in naar de oevers uitzwenkende rood bakstenen keermuren. De keermuren zijn aan de bovenzijde voorzien van een opstaande rand van baksteen met ingelegde hardstenen afdekplaten op de plaatsen waar schamppalen en hek bevestigd zijn. Het brugdek is voorzien van een klinkerbestrating. Op de dam een eenvoudig en vrij laag dubbel spijlenhek met door voluten beëindigde vleugelstukken. Tussen de draaibare delen en de vleugelstukken tussenstukken waarin in gouden letters de naam van de buitenplaats is aangebracht; links BY, rechts DORP. Goudkleurige spijlpunten. Op de keermuren schamppalen op een vierkant basement; zowel aan de straatzijde als aan de voorpleinzijde drie stuks ter weerszijden van het hek; de palen worden onderling en met het hek verbonden door een ketting, samengesteld uit ruit-en cirkelvormige schakels. Onder de halve bol-vormige beëindiging van de palen is een geprofileerde band aangebracht met een ornamenteel patroon van ruiten en cirkels. Toegangsdam, hek en schamppalen vermoedelijk uit het midden van de 19de eeuw.

De TOEGANGSDAM met HEK en SCHAMPPALEN behorende tot de buitenplaats Bijdorp is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, doelmatige vormgeving;