Chaam G 979
Hondsdonkseweg 7, 4858 RM te Ulvenhout AC

Omschrijving onderdeel 11 (Hondsdonkseweg 7): ORNAMENTELE BOERDERIJ IN PARKAANLEG

Een aan de noordwest-zoom van het ten noorden van het hoofdgebouw gelegen landschappelijke weiland gesitueerde ornamentele booerderij, in rustieke trant met neogotische details, in 1843 gebouwd naar ontwerp van Henrica Paulina van der Borch jonkvrouwe van der Heim (1804-1884). De boerderij heeft een grote beeldbepalende waarde in het gezicht vanuit de voorzijde van het hoofdgebouw over het weiland en in het blikveld tijdens de wandeling rondom dit weiland. De boerderij is gebouwd op rechthoekige grondslag, opgetrokken in geel gesausde baksteen, en overkapt door een rieten wolfsdak waarvan het lange schild naar het weiland toe een ruime overstek heeft en aan de zijkanten in een hoek schuin naar boven uitzwenkt. Centraal op het dak een rechthoekige bakstenen schoorsteen. De naar het weiland (oosten) gerichte lange gevel vertoont centraal drie vierruits spitsboogvormige vensters met bovenlicht met dubbele (centrale venster) en enkele vorktracering (vensters aan weerszijden). Aan weerszijden van dit ensemble een spitsboogvormig venster met dubbele vorktracering. Entree(west-)zijde: centraal aan de achterzijde de entreedeur en aan weerszijden een meerruits venster met luiken. Rechter gevel: twee tweeruits vensters met luiken. Aan de linker gevel een deels tot de woning getrokken aanbouw (oorspronkelijk koestal) met in de noordgevel centraal een meerruits venster met aan weerszijden een halfrond venster met spaakroeden. Op de verdieping een dakkapel met dubbel vierruits venster onder een in het hoofdschild opbollend rieten dakschild.

WAARDERING

De ORNAMENTELE BOERDERIJ IN PARKAANLEG is in algemeen cultuurhistorisch opzicht van belang: