Chaam G 954
Chaamseweg 36, 4858 RK te Ulvenhout AC

Omschrijving onderdeel 15: VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING

Rode bakstenen voormalige boswachterswoning (thans boerderij), op rechthoekige grondslag onder met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De woning werd in 1921 ten westen van de boerderij annex koetshuis (zie onderdeel 9) opgetrokken. De naar het hoofdhuis gekeerde gevel is van ornamentele waarde. Voor(oost-)gevel: centraal de deur (met zandloper-motief, als bij onderdeel 10) met halfrond bovenlicht met gebogen spaakroeden, met aan weerszijden en op de verdieping een tweeruits venster met luiken (zandloper-motief) en halfrond bovenlicht met gebogen spaakroeden. In de rechter gevel een venster met vierruits bovenlicht en met luiken (zandloper-motief). In de topgevel aan de achterzijde een enkelruits venster met halfrond enkelruits bovenlicht. Aansluitend aan de achterzijde een aanbouw en grote schuur, die voor de bescherming van ondergeschikte betekenis zijn.

WAARDERING

De VOORMALIGE BOSWACHTERSWONING is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- als goed voorbeeld van een bij een historische buitenplaats behorende boswachterswoning uit de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- vanwege de ornamentele en ensemblewaarde;

- vanwege de doelmatige vormgeving.