Heino I 383
Zwolseweg 50, 8141 EZ te Heino

Omschrijving

Het hoofdgebouw (huis De Gunne) bestaat uit een vroeg 18de-eeuwse spieker, die aan het einde van de 18de eeuw werd vergroot (metselwerk van de spieker is in de westelijke zijgevel bewaard gebleven). In 1822 werd dit gebouw voorzien van een nieuwe voorgevel en twee lichtgebogen zijvleugels. Latere wijzigingen vonden plaats in onder meer 1879 (realisatie van een verbindingsgang met enkele kleine vertrekken aan de achterzijde van het huis) en in 1925 (inwendige verbouwing en modernisering). Het deels onderkelderde huis had oorspronkelijk een vrijwel rechthoekige, maar door de latere aanbouwen, thans een T-vormige plattegrond. Het twee bouwlagen hoge corps-de-logis is opgetrokken uit rode baksteen en wordt overkapt door een samengesteld en afgeknot schilddak dat met grijze pannen gedekt is en voorzien is van bakstenen schoorstenen. De één bouwlaag hoge zijvleugels zijn eveneens opgetrokken uit rode baksteen en worden overkapt door steile afgeknotte schilddaken, gedekt door gesmoorde pannen. De dakschilden zijn gedekt met diverse soorten pannen (o.a. gesmoorde oud-Hollandse, mulden- en kruispannen). Het huis is voorzien van verkropte kroonlijsten, smalle gecementeerde plint en ijzeren muurankers. De rechter zijvleugel (het voormalige koetshuis) is thans in gebruik als garage en heeft twee dubbele deuren met bovenlichten met roedenverdeling. De regelmatig ingedeelde, zeven vensterassen brede voorgevel (zuidzijde) heeft een één travee brede middenrisaliet, bekroond door een eenvoudig geprofileerd fronton. De zijrisalieten zijn eveneens één travee breed. De centrale ingangspartij is voorzien van dubbele paneeldeur met sierroosters en bovenlicht. Voor de entree ligt een hardstenen stoep. De beganegrond heeft zes H-vensters. Op de verdieping zeven zesruits-schuifvensters. Alle vensters zijn voorzien van natuurstenen dorpels en strekken. De linker zijvleugel wordt geleed door twee H-vensters met centraal een deur. De rechter zijvleugel is voorzien van drie achtruits-schuifvensters. De indeling en detaillering van de achter- en zijgevels, deels voorzien van eenvoudige daklijsten en siermetselwerk, is onregelmatiger als gevolg van de diverse verbouwingen. Enkele vensters zijn voorzien van persiennes. Langs de voorgevel van het huis ligt een bestrating van gele steentjes. Langs de bestrating staan zes kleine gietijzeren vazen. INTERIEUR- In het interieur zijn onder meer van belang: de indeling, de tegelvloer in de gang met meerkleurig ruitmotief uit 1879 (het ontwerp wordt op het huis bewaard; ontwerper is De Lint en Co uit Rotterdam) en een schouw in de keuken (vermoedelijk 18de-eeuws). De vensters zijn veelal voorzien van binnenluiken. Voorts een houten dubbele trap in de gang, de lambriseringen en plafonds die veelal uit ca. 1925 dateren (kamers aan de voorzijde) en oudere plafonds.

HOOFDGEBOUW (De Gunne) behorende tot de historische buitenplaats De Gunne van algemeen belang:

- vanwege de bouw- en bewoningsgeschiedenis;

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de aanzienlijke mate van gaafheid van exterieur en interieur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging van het huis binnen de overwegend vroeg-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl, die ingebed is binnen een 18de-eeuws lanenpatroon.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats