521438 - Groot en Klein Hoenlo
Diepenveenseweg 4, 8121 DV te Olst

Omschrijving

LANDHUIS (huis Klein Hoenlo). Het dwarsgeplaatst landhuis in neoclassicistische stijl uit ca. 1890 met aangebouwde oudere dubbele schuur is gelegen op de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo. Het landhuis onstond uit een verbouwing van een oudere boerderij en staat bekend als het 'weduwehuis'. Het huis heeft twee verdiepingen onder een met grijze Hollandse pannen en bouletpannen gedekt schilddak, dat voorzien is van enkele dakkapellen met meerruits vensters onder platte daken en twee vierkante schoorstenen met afdekplaten. De in baksteen opgetrokken gevels zijn grotendeels bedekt met een grove pleisterlaag en worden boven de voor- en zijgevel van de villa afgesloten door een eenvoudige kroonlijst. De voorgevel (O) heeft gepleisterde hoeklisenen en een hoger middenrisaliet tussen gepleisterde lisenen onder een steekkap. In dit geveldeel is op de begane grond en op de verdieping een drieruits venster geplaatst. Links van het risaliet een vijfzijdige erker met centraal een dubbele terrasdeur en in de zijgevels vensters. Daarboven een balkon met in de gevel een dubbele balkondeur. Rechts van het risaliet een dubbele terrasdeur met luiken en op de verdieping een vierruits venster met aan weerszijden een tweelicht. In de linker zijgevel bevindt zich de entree onder een luifel met daarboven een achtruits bovenlicht. Rechts van de entree een vensterpartij onder een drieruits bovenlicht. Op de verdieping twee schuifvensters met luiken. Tegen de dakrand is een luidklok bevestigd. De rechterzijgevel bevat meerdere vensters. De noklijn van de zuidelijke schuur ligt in het verlengde van de zuidelijke zijgevel van de villa. De oostgevel van de schuur bestaat uit een halve trapgevel, de noordgevel bevat drie vensters met luiken en de westgevel heeft een beschoten geveltop, een deur met bovenlicht en een meerruits venster. De noordelijke schuur heeft een afgewolfd dak en is voorzien van een baander met aan weerszijden een rondboogvormig stalvenster en twee vensters waarvan één met luiken. De noordgevel van deze schuur heeft een dubbele terrasdeur. Het interieur van het landhuis bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat met onder andere: een marmeren schouw met een geprofileerde boezem waarin een grisaille, een houten gesneden schouw met Delftse betegeling waarboven een gesneden boezem gedecoreerd met verschillende geweien en een eenvoudige houten gesneden schouw. Het interieur van de beide schuren is grotendeels verbouwd.

Waardering

Het LANDHUIS (huis Klein Hoenlo) behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de neoclassicistische bouwstijl van het landhuis; -de gaafheid van in- en exterieur van het voorhuis en delen van de schuren; -de ruimtelijke en functionele relatie met huis Groot Hoenlo; -de functioneel- en visueel ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats