521438 - Groot en Klein Hoenlo
Diepenveenseweg 3 b, 8121 DV te Olst
Diepenveenseweg 3 c, 8121 DV te Olst
Diepenveenseweg 3, 8121 DV te Olst

Omschrijving

Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jagerswoning') behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo dateert uit het einde van de 19de eeuw en is opgetrokken in de zgn. Chaletstijl. Het deels onderkelderde en samengesteld pand bestaat uit een zuidwestelijk gelegen bouwblok op rechthoekige plattegrond met ten noordoosten een bouwdeel met onregelmatige plattegrond. Alle bouwdelen hebben schilddaken met wolfeinden met pironnen en overstek op korbelen. Tussen deze bouwdelen een bouwdeel op rechthoekige plattegrond voorzien van een mansardekap. Alle onderdelen zijn over één en twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale bak steen, de kappen zijn gedekt met grijze bouletpannen. Voor het zuidwestelijke bouwdeel een uitpandig houten trappenhuis op standvinken, eindigend in een grote dakkapel onder een steekkap. Het trappenhuis heeft oplopende rondboogvormige vensters en een meerruits venster geflankeerd door kleinere vensters in de top. In de beide kopgevels (O en W) verticale meerruits vensters en meerruits deuren naar de veranda. Het noordoostelijk gelegen bouwdeel heeft in de westgevel een risalerend bouwdeel. Hierin een rechtgesloten garagedeur met meerruits zijlichten. In de geveltop een vakwerkinvulling met een dubbel luik met meerruits vensters en vierruits zijlichten. In het linker, terugliggende geveldeel een vierruits venster met halve luiken. Onder de dakrand een strook met vakwerkdecoratie. Boven de gevel een dakkapel met piron. De noordelijke gevel heeft centraal een risalerend deel met een uitkragende verdieping op korbelen en een geveltop voorzien van vakwerkdecoratie en twee meerruits kruisvensters. Het risaliet is voorzien van een keldervenster met luiken onder een segmentboog. Op de begane grond een entree onder een luifel die via enkele treden bereikbaar is. Links daarvan een dubbel meerruits venster met halve luiken. Links van het risaliet is een deel van twee bouwlagen onder plat dak met een entree en een risalerend deel van één laag onder lessenaarsdak met een meerruits kruisvenster en halve luiken. Boven het lessenaarsdak is de gevel voorzien van vakwerkdecoratie, dat diagonaal wordt afgesloten door een quasi doorlopend dakschild. Tenslotte op de noordoostelijke hoek een bouwdeel in een bouwlaag onder een plat dak met een balkon. Deze gevel heeft een dubbel meerruits venster. De oostelijke gevel met -oorspronkelijk- meerruits vensters en deuren is na de tweede wereldoorlog deels vernieuwd. In het interieur zijn oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven.

Waardering

Het JACHTHUIS behorende tot de historische buitenplaats Groot- en Klein Hoenlo is van algemeen belang vanwege: -de ouderdom; -de ornamentele bouwstijl; -de gaafheid van het exterieur en redelijke gaafheid van het interieur; -als onderdeel van het oeuvre van vader en zoon Nieukerken die ook het ontwerp voor het naastgelegen huis Groot Hoenlo leverden; -de functioneel- en visueel ruimtelijke relatie met het huis Groot Hoenlo en de overige onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.