Hengelo Gelderland L 1293
Meeninklaan 5, 7255 LD te Hengelo (Gld)
Meeninklaan 7, 7255 LD te Hengelo (Gld)

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Het Meenink). Geheel onderkelderd wit gepleisterd landhuis op rechthoekige grondslag, bestaande uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met twee schoorstenen op de nokeinden. Het huis is aan drie zijden uitgebouwd. Aan de voorzijde met een centrale driezijdige erker; aan de achterzijde met een hoog oprijzende, risalerende middenpartij van twee traveëen breed, gedekt door een steekkap en aan de rechter zijgevel met een fors uitspringende, centrale ingangspartij, eveneens gedekt door een steekkap. In de voorgevel ter weerszijden van de erker twee meerruitsvensters, links voorzien van persiennes. De erker zelf is voorzien van drie paar openslaande deuren met tympaanachtige bekroning. In de rechter zijgevel centraal een meerruitsvenster in empirestijl, op het dak een dakkapel met twee gekoppelde meerruitsvensters en op souterrainniveau een deur. De achtergevel is zes traveëen breed, op souterrainniveau voorzien van meerruits- keldervensters, op de begane grond van schuifvensters in empirestijl; de middenpartij is op het niveau van de kap voorzien van twee gekoppelde meerruitsvensters. De ingang bevindt zich in de fors uitspringende middenpartij van de linker zijgevel; de hoge paneeldeur is opgenomen in een omlijsting met aan de bovenzijde afgeronde hoeken; ter weerzijden van de deur ondiepe nissen omlijst door een pilasterstelling met getoogde architraaf; boven de deur, ter hoogte van de kap, een meeruitsvenster. De haaks uitspringende wanden zijn voorzien van een klein venster. Ter weerszijden van de middenpartij is de gevel blind.

De oorspronkelijke indeling is grotendeels intact en bestaat uit een centrale gang in de lengte-as van het huis met aan weerszijden vertrekken, die allen op de gang uitkomen. De deuren naar deze vertrekken stammen vrijwel allemaal uit de bouwtijd. In de gang ligt een wit marmeren vloer uit de bouwtijd, waarvan de tegels ca. 50 bij 50 cm meten.

HOOFDGEBOUW (Het Meenink) is van algemeen belang:

- Vanwege de architectonische vormgeving;