Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521447
Complexnummer
521445 - Het Meenink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82969/156
Kadastrale aanduiding
Hengelo Gelderland L 1293
Hengelo Gelderland L 1105
Hengelo Gelderland L 1292
Hengelo Gelderland L 180
Hengelo Gelderland L 173
Hengelo Gelderland L 1104
Hengelo Gelderland L 1106
Hengelo Gelderland L 1107
Bij Meeninklaan 5, 7255 LD te Hengelo (Gld)

Omschrijving

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Het Meenink. Het landgoed maakt van oudsher deel uit van het uitgestrekte Achterhoekse kampenlandschap. De door bomen omzoomde bouw- en weilanden vormen dan ook een belangrijk onderdeel van de totale aanleg. Deze aanleg is in zijn huidige aanzien vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw tot stand gekomen, waarbij bestaande elementen als waterlopen en oude bomen in de aanleg werden opgenomen. Naast de genoemde agrarische gronden wordt het nutsgedeelte gevormd door een voormalige moestuin met oude kas en een boomgaard met enkele oude fruit- en notenbomen, beide achter de boerderij gelegen. Ten noorden van de moestuin en boomgaard en hierop aansluitend ligt een beukenbos op geaccidenteerd terrein met tot fraaie landschappelijke vijvers vergraven waterlopen en enkele wandelingen. Dit bos dateert mogelijk van voor de huidige bebouwing. Eveneens ouder dan de huidige bebouwing zijn enkele monumentale boomgroepen en solitairen rond het tegenwoordige hoofdgebouw (beuk, eik, kastanje, plataan, tulpenboom, linde). Voor en achter het hoofdgebouw liggen gazonpartijen, omzoomd door een gevarieerde beplanting van bomen en heesters. Vanaf de Vordenseweg is er over het glooiende bouwland een fraai zicht op het witte, door groene zônes omsloten huis. De buitenplaats is vanaf de Vordenseweg bereikbaar via de met bomen beplante Meeninklaan, die op enige afstand voor het huis langs naar de boerderij loopt. Ter hoogte van het koetshuis en hoofdgebouw zijn er afsplitsingen, zo loopt er een pad naar het koetshuis en vandaar naar het hoofdgebouw en is er tevens een rechtstreeks pad naar het hoofdgebouw.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Het Meenink is van algemeen belang:

- Vanwege de bewaard gebleven oude structuren (waterlopen, moestuin/boomgaard);

- Vanwege het laat 18de- of vroeg 19de- eeuwse geaccidenteerde beukenbos met wandelingen en vijverpartijen;

- Vanwege de monumentale solitairen en boomgroepen rond het hoofdgebouw, waarvan er enkele mogelijk uit de late 17de eeuw dateren en waarvan de rest uit de 18de of 19de eeuw stamt;

- Vanwege de fraaie gezichten op door loofhout omzoomde bouw- en weilanden;

- Vanwege de aanwezigheid van een kas uit de tweede helft van de 19de eeuw;

- Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521445. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
invloeden