Arcen en Velden A 875
Arcen en Velden A 6002
Arcen en Velden A 6003
Arcen en Velden D 2190
Arcen en Velden A 6241
Bij Lingsforterweg 26, 5944 BE te Arcen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen.

Van belang is met name de 17de-eeuwse structuur gevormd door drie vierkante eilanden die door een brede buitengracht in een rechthoekig plan zijn gevat met lanen buitenom. Het meest noordelijke eiland is het kasteeleiland met centraal het omgrachte huis en op de hoeken (noordwest en zuidwest) de bijgebouwen; kastanjes op het voorplein, achter het huis enkele oude bomen.

Op het tweede eiland lag oorspronkelijk de moestuin met padenkruis (Tranchotkaart 1803-1820), met middenas en begeleidende taxussen (zie luchtfoto 1920) en de oude berceau van beuk langs de westzijde. Thans heeft het eiland een nieuwe (laat-20e-eeuwse) invulling. Het derde eiland was vermoedelijk als boomgaard in gebruik en had een centrale kom; het heeft thans een eigentijdse indeling/rondwandeling gekregen; in het midden een vijver.

Vanaf de thans nog aanwezige buitenlaan met bomen aan de oostzijde waren zichten naar buiten toe over een weide met solitairen (zie Topografische Militaire Kaart 1890); deze weiden zijn eind 20e eeuw heringericht.

De buitenlaan met dubbele bomenrij aan de westzijde is deels nog aanwezig; deze laan wordt halverwege doorsneden door een nieuwe doorgaande weg.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde 17de-eeuwse infrastructuur met uniek gevormd grachtenstelsel;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.