Aalburg D 260
Meerhoek 22, 4265 HC te Genderen
Meerhoek 22 A, 4265 HC te Genderen

Inleiding

T-BOERDERIJ, daterend uit 1809, met bakhuisje uit ca. 1900. Het pand is opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met streekeigen kenmerken. Drie leilinden voor de voorgevel die begroeid zijn met klimop. In het pand zijn behalve een bedrijfsruimte twee woningen ondergebracht.

Omschrijving

Het tweelaagse dwarshuis met even breed eenlaags bedrijfsgedeelte op rechthoekige plattegrond is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit gele IJsselsteen in kruisverband. De samengestelde rieten kap bestaat uit een schilddak boven het woonhuis en een zadeldak met wolfseinde boven het bedrijfsgedeelte. De asymmetrische voorgevel heeft een vernieuwde paneeldeur met bovenlicht in geprofileerd kozijn met dito bovenkalf. Links één en rechts twee vensters met zesruits schuiframen (die niet precies in de oorspronkelijke sparingen passen) en dubbele opgeklampte luiken. Uiterst rechts in de plint bevindt zich een dichtgezet keldervenster, dat verplaatst is naar de rechter zijgevel. Op de verdieping twee vierruits schuiframen. Deur en ramen, alle even hoog, zijn voorzien van strekken aan de bovenzijde en rollagen aan de onderzijde. Staafankers, middenvoor met het jaartal 1809. Tegen de gevel links is ter plaatse van het dwarshuis rond 1900 een uitbreiding in machinale waalformaatsteen onder plat dak met boeiboord verwezenlijkt. Daarin o.a. aan de voorzijde een venster met zesruits schuifraam, aan de zijgevel een later aangebracht vierkant venster en aan de achterzijde een deur. Boven en vlak naast de aanbouw is de linker gevel van het oude dwarshuis zichtbaar met op de begane grond een smal drieruits schuifraam en in het midden op de verdieping een venster met twee openslaande drieruits ramen. Het woongedeelte strekt zich ook deels uit over het eenlaagse bedrijfsgedeelte. De lange linker gevel is daartoe gewijzigd door een kozijn met een deur en vensters met zesruits ramen. Het dak is ter plaatse opgelicht voor het aanbrengen van een dakkapel met twee klapramen. De zijgevel van het dwarshuis rechts heeft in de plint een keldervenster en op de verdieping een venster met twee openslaande tweeruits ramen. Het eenlaagse woongedeelte daarachter is uit IJsselsteen en heeft twee gewijzigde schuiframen zonder bovenlicht. De zijgevel van het bedrijfsgedeelte is rond 1900 in machinale steen herbouwd met een staldeur en vier negendelige gietijzeren stalramen. Grote staafankers. De achtergevel met wolfseinde is eveneens rond 1900 opgetrokken uit machinale steen met vlechtingen. Twee staldeuren en drie gietijzeren stalramen. Het bovendeel van de gevel is gerabat en heeft in het midden een drieruits venster. Staafankers. Rechts naast het huis staat een klein bakhuisje uit machinale steen onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen, rond 1900. Windveren met schulprand en makelaar. Op de nok een schoorsteen. Zijgevel met deur, voorgevel met venster en kruisroedenraam. Achtergevel met tweeruits venster. Binnen is de bakovenopening nog zichtbaar.

De oude indeling vaan de boerderij is inwendig nog grotendeels intact gebleven. Gang met hardstenen tegels. Rechts houten trapje met drie treden naar opkamer met twee bedsteden, paneeldeur en spiegelboog. Oud balkenplafond met kraalprofiel. Kelderdeur in geprofileerd kozijn, drie treden omlaag. Rode plavuizen, tongewelf. In de grote woonkamer linksvoor balkenplafonds met kraalprofiel. Deels oude geprofileerde deurkozijnen en paneeldeuren. Ronde schoorsteen met dito geprofileerde tandlijst tegen het plafond. Beneden vernieuwd. In de daarachter gelegen vroegere woonkeuken raveling in balkenplafond ten behoeve van de vroegere schouw. Boven het dwarshuis drie eiken driehoeksspanten met spruitbalk en nokgording. Het bedrijfsgedeelte heeft als bijzonderheid vier eiken gebinten met deels dubbel uitgevoerde ankerbalken. Op de bovenste rusten eiken driehoeksspanten met spruitbalk en nokgording. Bij de achtergevel is het spant in de muur opgelegd. Telmerk eitjes.

Naast het huis de oude voorgevel van een overigens geheel vernieuwde vrijstaande schuur. Op het erf fruitbomen.

Waardering

De T-boerderij is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van een T-boerderij in het Land van Heusden en Altena. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde als gevolg van het voorkomen van een deels dubbel uitgevoerde ankerbalkconstructie. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de oude bebouwing van Genderen wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp en is straatbeeldbepalend.