's-Graveland B 3139
Zuidereinde 51, 1243 KL te 's-Graveland
Zuidereinde 47 c, 1243 KL te 's-Graveland

Omschrijving

Omschrijving ENSEMBLE MOESTUINBEBOUWING (SCHUUR, TUINMUREN ,ORANJERIE EN KOUDE BAK) (4) Ten zuiden van het hoofdhuis Gooilust ligt de voormalige moestuin met bijbehorende bebouwing bestaande uit een tuinmuur, een schuur en een oranjerie en koude bak. Reeds tijdens de periode Blaauw was er een begin gemaakt met het inrichten van de moestuin als arboretum. Tijdens en na de tweede wereldoorlog is dit voorgezet door S.G.A. Doorenbos en P.G. van Tienhoven. Zodoende bestaat de aanleg direct bij de tuinmuren nu uit een siertuin en enige fruitbomen. Het zuidelijke deel en rond de vijver bestaat uit een wandelparkje met veel sierbomen en heesters van in- en uitheemse oorsprong. De tuinmuur bestaat uit twee muren langs de noord- en westzijde, die een haakse hoek vormen. De noordmuur dateert uit 1823. De westmuur is later, vermoedelijk vroeg twintigste eeuws. Beide muren zijn gewone rechte halfsteens muren van vlakken tussen muurdammen op regelmatige afstand. In de hoek van de tuinmuren ligt de schuur, eveneens daterend uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Dit is een eenvoudige stenen werkschuur van één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak. De voormalige oranjerie sluit aan ten oosten van de noordelijke tuinmuur. Deze is na 1828 gebouwd. Het is een vrij hoog rechthoekig gebouw met de venters aan de zuidzijde. Later is er tegen de zijgevels een halfcirkelvormige en met een koepel gedekte aanbouw gebouwd. Waarschijnlijk zijn dit voormalige volières. De oranjerie is thans als woonhuis in gebruik. Voor de oranjerie ligt een vrij grote koude bak van negentiende eeuwse oorsprong.

Waardering:

Het ENSEMBLE MOESTUINBEBOUWING (TUINMUREN, SCHUUR, ORANJERIE EN KOUDE BAK) is van belang - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; - vanwege het redelijk complete geheel van de samenstellende delen van het ensemble.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen