's-Graveland B 3139
Zuidereinde 53, 1243 KL te 's-Graveland

Omschrijving BOERDERIJ GENAAMD BOUWZICHT (9).

In het zuidwestelijke deel van de aanleg van Gooilust gelegen boerderij Bouwzicht. De boerderij is in de late 19de eeuw gebouwd op de fundamenten van de 18de -eeuwse boerderij. Het erf is bereikbaar via een eigen laan vanaf het Zuidereinde. Het erf zelf is een nagenoeg vierkant grondgebied, door waterlopen omgeven met lanen langs de oost- en westzijde. De boerderij heeft een dwars voorhuis (T-huis type) van één bouwlaag met kap. De voorgevel is symmetrisch met een deur in het midden en vensters aan weerszijden. Voorhuis en stal zijn gepleisterd.

Waardering:

De BOERDERIJ BOUWZICHT is van belang - vanwege zijn historische verbondenheid met de buitenplaats; - vanwege de beeldbepalende ligging binnen de aanleg; 1

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.