521493 - Boerderijcomplex Hoofdstraat
Terheijden G 4836
Schepenhof 20, 4844 BM te Terheijden
Schepenhof 21, 4844 BM te Terheijden

Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de Hoofdstraat, achter het bijbehorende woonhuis gelegen dubbele VEESCHUUR, gesitueerd in het centrum van het dorp Terheijden. Het betreft een schuur in Ambachtelijk-Traditionele trant bestaande uit gekoppelde bouwdelen, waarvan de zuidelijke schuur waarschijnlijk laat-19de-eeuws is en de noordelijke omstreeks 1900 zal zijn gebouwd. De zuidelijke schuur is van het middenlangsdeeltype. De bebouwing is gesitueerd op een geheel binnen de bebouwde kom gelegen erf met diverse karakteristieke groenelementen.

Omschrijving.

Dubbele veeschuur, bestaande uit twee min of meer evengrote bouwdelen, elk met een zadeldak met de nokrichting haaks op de voorgevel. De schuren hebben bakstenen gevels en op de daken een dekking van gesmoorde muldenpannen. De zuidelijke schuur is van het middenlangsdeeltype en heeft in beide kopgevels centraal een getoogde deeldeur onder een segmentboog. De achtergevel heeft in top van de gevel een hooiluik met rondboogvormig bovenlicht. Voorts in deze gevel twee getoogde stalvensters met zesruits ramen. De noordelijke schuur bezit aan de noordwestzijde een uitbouw met zadeldak. Het erf wordt aan de westzijde omsloten door een hoge haag (hulst, laurier, meidoorn). Voorts op het erf diverse forse bomen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex binnen de bebouwde kom van Terheijden en daarmee verwijzend naar de vroegere betekenis van het dorp cultuurhistorische waarde. Voorts architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een grote dubbele veeschuur, tot stand gekomen in verschillende fasen in waarschijnlijk de tweede helft van de 19de eeuw-1900. Mogelijk zijn inwendig oudere constructies bewaard gebleven. Het pand heeft vooral ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaande uit een aan de Hoofdstraat gelegen woning met koetshuis en een erf met karakteristieke groenelementen. Het betreft het één van de weinige nog gaaf gebleven boerenerven binnen de bebouwde kom van Terheijden.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal Betreft dubbele veeschuur