Made en Drimmelen L 785
Drimmelen, Houtganzewei nabij Noordplaat en Gat van Kampen (kreek)

Inleiding.

Voormalige LANDARBEIDERSWONING, type griendwerkerskeet, opgetrokken in 1939 in een sobere stijl met invloeden uit het Traditionalisme. De keet, plaatselijk bekend als de 'Keet van de snor', werd gebouwd in opdracht van de overheid. Thans is de griendwerkersfunctie verdwenen en wordt de keet verhuurd voor recreatieve doeleinden. De keet bevindt zich op het eiland Houtganzewei in de Biesbosch, gelegen nabij de Noordplaat en het Gat Van Kampen. In verband met de destijds wisselende waterstanden is de keet op een kleine verhoging gebouwd. Aan de zuidzijde strekt zich een flinke opslagkade uit.

De keet werd gebruikt als overnachtingsplaats voor griendwerkers, die in de Biesbosch met rijshaken en snoeimessen de wilgentenen hakten. Vanwege de grote afstand tussen werkgebied en woning en de moeilijke toegankelijkheid van het gebied verbleven de griendwerkers verscheiden nachten per week in de keet. Het object is een voorbeeld van een modernere griendkeet, gebouwd na vaststelling van het Ketenbesluit waarin hogere eisen aan verblijfscomfort en materiaalgebruik werden gesteld.

Omschrijving.

De geheel vrijstaande keet beslaat een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een kapverdieping onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt, oorspronkelijk gootloos, zadeldak. Gemetselde schoorsteen op noordelijke nokeinde. De in halfsteens verband gemetselde gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen. Uitbouw aan de oostzijde op rechthoekig grondplan onder een ter plaatse doorschietend dakschild. Hierin bevindt zich de centrale entreedeur.

Symmetrische kopgevels. Rechtgesloten vensteropeningen, waarin deels samengestelde vensters met kleine roedenverdeling, onder strekken en met koppenrollagen als lekdorpels. Op de begane grond kunnen ze worden geblindeerd met groen geschilderde klampluiken.

Waardering.

De griendwerkerskeet is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van de griendwerkerscultuur in de Biesbosch. Daarnaast vanwege het belang voor de typologische ontwikkeling van griendwerkersketen. Het object heeft ensemblewaarden vanwege de situering op een terp en vanwege de functionele, historisch-ruimtelijke relatie met de belendende opslagkade en omliggende groenvoorzieningen en waterwegen. Het object is van belang als een relatief gaaf bewaard gebleven exemplaar en als zodanig zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Landarbeiderswoning Betreft griendwerkersonderkomen