Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521506
Complexnummer
521505 - Complex dienstwoningen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82835/109
Kadastrale aanduiding
Baarle-Nassau I 557
Baarle-Nassau I 575
Baarle-Nassau I 614
Baarle-Nassau I 589
Baarle-Nassau I 574
Baarle-Nassau I 615
Grensweg 2, 5111 EC te Baarle-Nassau
Grensweg 4, 5111 EC te Baarle-Nassau
Grensweg 6, 5111 EC te Baarle-Nassau
Grensweg 8, 5111 EC te Baarle-Nassau
Grens 40, 5111 EB te Baarle-Nassau
Grens 42, 5111 EB te Baarle-Nassau

Omschrijving

Inleiding

DIENSTWONINGEN, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, op de grens van Nederland en België. De woningen zijn ontworpen door G.W. van Heukelom met elementen van Traditionalisme en Chaletstijl.

Omschrijving

Drie identieke objecten, in oorspronkelijke opzet symmetrisch. Elk pand is één laag hoog op een vierkante plattegrond onder tentdak. Naar achter toe wordt het pand breder, de uitstekende delen zijn voorzien van een lessenaarsdak, in het verlengde van het hoofddak. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en voorzien van een gepleisterde plint, voor de deur bevinden zich enkele hardstenen treden. Alle ramen zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft een gootlijst op consoles. In de voorgevel zijn per woning twee vierruitsramen met bovenlichten aangebracht. De bovenlichten hebben een kleine roedenverdeling, de onderramen zijn van luiken voorzien. In de zijgevel een smal achtruitsraam met één luik. De kopse gevel van het uitstekende deel heeft een opgeklampte deur.

In de achtergevel zijn een deur en ramen geplaatst in dezelfde vormgeving als deur en ramen in de voorgevel. Het interieur van nummer 2 verkeert in oorspronkelijke staat met links in het huis een voor- en achterkamer, beiden met bedstede en rechts daarvan de gang die uitkomt in de keuken met schouw. Achteraan in de keuken bevindt zich de trap naar de zolder, onder de trap is een kelder aanwezig.

Grens 40-42 is verbouwd waarbij nieuwe kozijnen met behoud van de oorspronkelijke vormgeving zijn aangebracht.

Waardering

De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning en als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van een groot, intussen verdwenen, grensstation met annexen. Ze zijn van architectuurhistorisch belang wegens de stijl en detaillering en wegens de plaats die ze innemen in het oeuvre van de architect. Ze hebben ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Ze zijn gaaf bewaard gebleven en het laatste relict van een belangrijke historische ruimtelijke en infrastructurele ontwikkeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521505. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Chalet-stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Van Heukelom, G.W. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur