521505 - Complex dienstwoningen
Baarle-Nassau I 286
Grensweg 18, 5111 EC te Baarle-Nassau

Inleiding

DIENSTWONING, gebouwd in 1906 in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen voor haar personeel bij het reeds verdwenen treinstation aan de spoorlijn van Tilburg naar Turnhout, op de grens van Nederland en België. De woning is ontworpen door G.W. van Heukelom met elementen van Traditionalisme en Chaletstijl.

Omschrijving

Eénlaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder wolfdak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het geheel is uitgevoerd in baksteen en heeft een gepleisterde plint, het dak is gedekt met kruispannen en heeft pirons. Het dak is aan de voorzijde voorzien van een gootlijst op consoles, aan de achterkant rust de goot op klossen. De beide zijgevels hebben een topgevel met windveer.

De voorgevel heeft twee grote ramen, één met middenstijl, in het andere is een driedeling aangebracht. Onderlichten met luiken, bovenlichten met een roedenverdeling. De linkerzijgevel heeft twee zesruitsramen, in de top zijn twee kleinere openslaande ramen aangebracht. In de bovenlichten is steeds een kleine roedenverdeling aangebracht. De getoogde deur met bovenlicht is omlijst en in het midden van de rechterzijgevel geplaatst. Aan weerszijden bevindt zich een raam met middenstijl als in de voorgevel.

Voor de deur liggen een drietal hardstenen treetjes. In de top is een zesdelig raam aangebracht. In een opgewipte dakkapel zijn drie aaneengesloten kleine vierruitsraampjes aangebracht.

Waardering

De woning is van algemeen belang. Ze heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning en als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de totstandkoming van een groot, intussen verdwenen, grensstation met annexen. Het object is van architectuurhistorisch belang wegens de stijl en detaillering en wegens de plaats in het oeuvre van de architect. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het geheelis gaaf bewaard gebleven en het laatste relict van een belangrijke historische ruimtelijke en infrastructurele ontwikkeling.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Van Heukelom, G.W. ; Noord-Brabant