Baarle-Nassau C 2196
Singel 20, 5111 CD te Baarle-Nassau
Kerkplein 2, 5111 CG te Baarle-Nassau

Inleiding

WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1926 door A.L. Pastijn (Turnhout). Het huis werd gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele vormen met zuidelijke inslag in opdracht van een sigarenfabrikant. Direkt aan het huis grenzend ligt een winkel. Beide hebben nog de oorspronkelijke funktie. De achter het huis gelegen fabriek is inmiddels verdwenen en vervangen door een modern bouwblok. Het geheel ligt op de hoek van de Singel met het Kerkplein.

Omschrijving

Tweelaags huis, drie traveeën breed, op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het huis is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een natuurstenen plint en speklagen ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpel van de ramen. Het dak is gedekt met leien. De voorgevel heeft een houten lijst met consoles met peerkraal. De consoles steken onder de lijst uit tot op een natuurstenen cordonlijst. De dubbele paneeldeur bevindt zich in het midden van de voorgevel en heeft een bovenlicht met smalle roeden. Voor de deur ligt een hardstenen tegel en opstapje. Aan weerszijden van de deur bevinden zich ramen voorzien van houten rolluiken, in de bovenlichten is een verdeling met smalle roeden als in het bovenlicht van de deur aangebracht. Op de verdieping drie dezelfde ramen. Boven ramen en deur zijn natuurstenen lateien geplaatst, net boven de hoogte van de speklagen. In de strekken daarboven is een natuurstenen sluitsteen aangebracht.

Tegen de linkerzijgevel is de winkel gebouwd als een éénlaags blok onder plat dak. De achtergevel van de winkel ligt tegen het huis, de linkerzijgevel tegen de nieuwbouw op de plaats van de voormalige fabriek. In beide gevels is een breed etalage-raam met drie getoogde bovenlichten geplaatst, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. In de gevel aan de zijde van het Kerkplein zitten twee deuren, waarbij de deur van de slijterij eveneens met smal getoogd bovenlicht is uitgevoerd.

In het interieur zijn de indeling en inrichting in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Achter de deur strekt zich een centrale gang met marmeren lambrisering uit. Deze gang komt uit bij de keuken met onder andere een tegelvloer. Rechts van de gang een kamer-en-suite, links een kleine kamer en doorgang naar de winkel die doorloopt tot in de nieuwbouw.

Een houten trap leidt naar de verdieping waar zich vier kamers bevinden. Elementen uit het oorspronkelijk interieur zijn verder onder andere de paneeldeuren in geprofileerde omlijstingen.

Waardering

Het woonhuis annex winkel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het winkelwoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering met een bijzondere invloed van België. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Annex winkel

Pastijn, A.L. ; Noord-Brabant