521533 - Kloostercomplex Markt
Oudenbosch D 3444
Markt 68, 4731 HR te Oudenbosch

Inleiding.

LOURDESGROT, gebouwd na de verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous in 1858. De grot is vernieuwd in 1904 en maakt deel uit van het complex van het vroegere broederhuis van de Broeders van Saint Louis.

Omschrijving.

Uit gepleisterd baksteen en beton opgetrokken kopie van de grot te Lourdes (Frankrijk) waarin Maria aan Bernadette verscheen. Thans lege nissen en gedenksteen met jaartal van oprichting en tekst: 'Anno Jubilari/MCMIV/A Dogmate Proclamati/A Collegium Initiato XXV'.

Waardering.

De Lourdesgrot is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de groei van onderwijscongregaties en -orden in de 19de eeuw; het is van architectuurhistorisch belang vanwege het materiaalgebruik; heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Lourdesgrot Jezuïetenklooster

Betreft Lourdesgrot