521539 - Bernaertsstraat 6
Oudenbosch D 3066
Ste Bernaertsstraat 6, 4731 GP te Oudenbosch

Eclectisch WOONHUIS uit 1880-1881 naar ontwerp van P.J. van Genk.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en gewit. Gedekt met een schilddak, voorzien van oud-Hollandse pannen en twee hoekschoorstenen.

De voorgevel wordt door natuurstenen cordonlijsten in tweeën gedeeld en heeft een iets uitspringende middenrisaliet. De begane grond heeft een gegroefde gevel op hardstenen plint, waarin getoogde T-ramen met stucomlijsting en kuiven. De verdieping heeft een vlakke gevel, waarin dezelfde ramen, hier echter rustend op een basement met balusters. De gevel wordt afgesloten door een kroonljst met geprofileerde velden tussen voluten die de lijstgoot dragen. De hoofdingang in de risaliet bestaat uit een dubele paneeldeur. Boven de ingang een balkon op zware voluutconsoles. De risaliet bevat openslaande balkondeuren met eenzelfde omlijsting als de ramen en wordt afgesloten door een getoogd venster waarboven de gootlijst segmentvormig is voortgezet. De zijgevels zijn vlak gepleisterd en hebben deels eenvoudige getoogde T-ramen met stucomlijsting en raambefjes.

De achtergevel is gepleisterd en heeft een middenrisaliet. De benedenramen zijn vergroot en gaan deels schuil achter een open veranda met verticale stijlen en verbindende boogjes in houtwerk. Erboven bevinden zich vijf T-ramen met stucomlijsting en raambefjes. De dakkapel is vernieuwd.

Inwendig heeft het huis een middengang met vloer, plint en lijst van marmertegels en een wandgeleding met gestucte, gecanneleerde pilasters met kapitelen. De entree heeft een glas-in-lood bovenlicht. Rechts een kamer-en-suite met rijke stucplafonds, twee marmeren schoorsteenmantels en schuifdeuren. De houten trap is oorspronkelijk. Boven bevindt zich een gang met dezelfde pilasterindeling als beneden. Twee der bovenkamers hebben stucplafonds en paneeldeuren behouden. De zijpoort heeft nieuwe deurvleugels tussen geblokte pijlers met natuurstenen dekstenen.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege stijl en detaillering en de plaats in het oeuvre van de architect; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is in- en uitwendig grotendeels gaaf gebleven.

Genk, P.J. ; Noord-Brabant