521539 - Bernaertsstraat 6
Oudenbosch D 3066
Ste Bernaertsstraat 6, 4731 GP te Oudenbosch

KOETSHUIS annex washuis uit 1880-1881 naar ontwerp van P.J. van Genk.

Omschrijving.

Eenlaags gebouw van drie traveeën, haaks achter het woonhuis gelegen en opgetrokken uit wit geverfde baksteen met speklagen, onder een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen en voorzien van geschulpte windveren aan de kopgevels. De voorgevel is gepleisterd en gewijzigd ten behoeve van het aanbrengen van een rolpoort. De zijgevel heeft een traveeindeling met brede strekse bogen met sluit- en aanzetstenen die elk twee openingen omvatten, deels voorzien van zesruits ramen en deuren met bovenlicht. Inwendig bevinden zich onder meer een oorspronkelijke gootsteen en een schoorsteenboezem.

Waardering.

Het koetshuis is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de architect; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is in- en uitwendig grotendeels gaaf gebleven.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) Annex washuis

Genk, P.J. ; Noord-Brabant