Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521543
Complexnummer
521542 - Bovendonk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82837/52
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hoeven D 4200
Hoeven D 2771
Hoeven D 3980
Bij Hofstraat 8, 4741 AK te Hoeven

Omschrijving

Inleiding.

TOEGANGSHEK uit 1905-1907, behorende bij het PARK van het voormalig groot-seminarie Bovendonk van het bisdom Breda. De gebouwen zijn tussen 1905 en 1923 opgetrokken in Neo-Gotische stijl naar plannen van P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers.

Omschrijving.

Neo-Gotisch hek met zware met hardsteen afgedekte bakstenen pijlers en bakstenen voetmuur. Tussen de pijlers twee langgerekte ijzeren hekken met siersmeedwerk en bekroningen met bladmotieven. Links en rechts van de pijlers die de dubbele hoofdpoort flankeren twee kleine looppoortjes met siersmeedwerk, opgehangen aan in smeedwerk uitgevoerde ajour bewerkte penanten. De vleugels van de hoofdpoort met siersmeedwerk met dubbele middenvoluten en bekronende siervoluten. Aansluitend op het hek de oprijlaan, uitlopend op een rond-point voor de hoofdingang. Links en rechts en aan de achterzijde wordt het hoofdgebouw ingesloten door een stelsel van lanen, deels van Amerikaanse eiken, deels van bruine beuken. Aan de zuidzijde is het park ingekort ten behoeve van woningbouw.

Waardering.

Het hek met park van het voormalig seminarie is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van het seminarieonderwijs kort na 1900. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en vanwege de aanleg van lanen, welke het karakter van het gebouw ondersteunen. Het hek is tevens van belang als laat voorbeeld van het werk van de architect Cuypers. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van de gebouwen en het park. Het is tevens van belang vanwege de geschiedenis en ontwikkeling van het oude Hof van Bovendonk. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving. Het is relatief gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521542. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1907
globaal
Betreft toegangshek

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cuypers, P.J.H. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur