Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521546
Complexnummer
521545 - N.S.-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82837/79
Kadastrale aanduiding
Hoeven G 3629
Pastoor van Breugelstraat 138, 4744 AG te Bosschenhoofd

Omschrijving

Inleiding.

STATION van de voormalige halte Seppe, in 1855 als dienstwoning gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en in 1884 vergroot en tot station opgewaardeerd. In 1999 in gebruik als winkel.

Omschrijving.

Eenlaags voormalig stationsgebouw opgetrokken uit handvorm baksteen in kruisverband met siermetselwerk, hoekblokken en lijsten in rood, geel en grijs. Het flauw hellende zadeldak met overstek is gedekt met gesmoorde kruispannen, deels nog voorzien van keperpatroon in rood. Op de hoeken gemetselde hoekblokken.

Aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder plat dak. Aan de zuidzijde een uitgebouwde erker onder plat met deurpartij en bovenlicht met kleine roedenverdeling. Links ervan twee zesruits ramen, rechts twee ramen met afgeschuinde hoeken en gedeelde bovenlichten. Het linkerraan met openslaand vierruits venster, het rechter met ongedeeld benedenlicht. In de korte oostgevel een identiek raam en een tweedelig zolderlicht met keperboog. Aan de noordzijde een aanbouw onder plat dak met vier- en zesruits ramen en een deur met gedeeld bovenlicht. In de korte westgevel een zesruits raam. Inwendig is gebouw uiterst eenvoudig. Enkele stucplafonds en een keukenschoorsteen zijn bewaard gebleven. Aan de westzijde staat een bakstenen toiletgebouwtje onder schilddak met bolpirons uit ca. 1910-1920. Opgeklampte deur en enkele hooggeplaatste ramen.

Waardering.

Het voormalige station is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van het Noord-Brabantse platteland, door de aanleg van spoorlijnen. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van station en nevengebouwen, met name vanwege de uitgroei van dienstwoning tot halteplaats. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis en als representant van de sobere bouwstijl die voor kleine plattelandsstations gepast werd geacht. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is als combinatie van een plattelandshalte met dienstwoning uniek in Noord-Brabant.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport Spoorwegstation

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1855
1855
exact
Betreft station
verbouwing
1884
1884
exact
Betreft station

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden