Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521547
Complexnummer
521545 - N.S.-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82837/93
Kadastrale aanduiding
Hoeven G 3628
Margrietstraat 1, 4744 AJ te Bosschenhoofd

Omschrijving

Inleiding.

DIENSTWONING uit ca. 1910-1920, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl naast de voormalige halte Seppe.

Omschrijving.

Eenlaags woonhuis opgetrokken uit machinale baksteen in halfsteens verband onder zadeldak met overstek gedekt met kruispannen. De zuidgevel heeft schuiframen op begane grond en verdieping. Topgevel met vlechtingen. De oostgevel heeft eveneens een schuifraam en een entree bestaande uit een paneeldeur met zij- en bovenlicht onder een houten luifel die met ijzeren stangen is opgehangen. In de noordgevel enkele hooggeplaatste ramen voor trapportaal en toilet en een opgeklampte deur. Kelderraam en op de verdieping twee schuiframen. Topgevel met vlechtingen. In de westgevel twee schuiframen. Het uiterst eenvoudige interieur bewaart de oude indeling.

Waardering.

De voormalige dienstwoning is van algemeen belang. Het huis heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische ontwikkeling van het Noord-Brabantse platteland, door de aanleg van spoorlijnen. Het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de dienstwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde als representant van de sobere traditionele bouwstijl die voor kleine plattelandsstations gepast werd geacht. Het is gaaf bewaard gebleven. Het is als combinatie van een plattelandshalte met dienstwoning uniek in Noord-Brabant.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521545. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1920
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden