Oudenbosch D 3322
Oudenbosch D 2157
Fenkelstraat 27, 4731 JA te Oudenbosch
Fenkelstraat 29, 4731 JA te Oudenbosch

Inleiding.

WINKEL-WOONHUIS in Eclectische stijl, gelegen in een der hoofdstraten van Oudenbosch en in 1905 ontstaan uit verbouwing en verhoging van een mogelijk achttiende of negentiende-eeuws pand, in opdracht van de juwelier Nelemans. No 27 kreeg bij de splitsing in 1938 een eenvoudige winkelpui.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit handvorm baksteen met een ongeschilderde, gepleisterde voorgevel met stucdetaillering. Schilddak met hoekschoorstenen, gedekt met kruispannen, op het achterschild met rode oud-Hollandse pannen. Op de achterbouw een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Rechts van het huis een bakstenen muur met poort, gepleisterd in blokverband. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft een hardstenen plint. Hij wordt door een hardstenen cordonlijst geleed en afgesloten door een kroonlijst met verdiepte velden, in het middendeel gedragen op klossen. De gevel heeft een smalle middenrisaliet en hoekpilasters. De pilasters zijn beneden gegroefd en boven voorzien van verdiepte velden. De middenrisaliet heeft een gehoute paneeldeur met gietijzeren sierrooster onder een rondboog met geschilderd veld en rolwerkornament. Links en rechts van de deur dubbele pilasters met composietkapitelen die een geprofileerde lijst dragen met sluitsteen. Boven de deur een schuifraam met stucomlijsting en kuif, waarboven een dakkapel met segmentraam en fronton met zinken bekroning. De zijvelden hadden oorspronkelijk elk twee schuiframen, beneden met stucomlijsting met kuif en velden met rolwerk, boven met stucomlijsting waarboven festoenen. Deze ramen hebben houten rolluiken van de firma W.H.H. Scholten te Amsterdam. Het linker benedendeel heeft bij de verbouwing de bovenlichten met omlijsting bewaard, de onderste helft der schuiframen is vervangen door een de hele travee vullende winkelpui met rechts een iets uitspringende etalage en links een terugliggende ingang. De bakstenen linkerzijgevel vertoont sporen van verhoging. Het achterhuis heeft een topgevel met vlechtingen. De achtergevel van no 27 is sterk gewijzigd, waarbij het onderstuk naar buiten is verplaatst. Hierin zijn de originele ramen van de voorgevel verwerkt. Op de verdieping gewijzigde rechthoekige ramen. De zij- en achtergevel van no. 29 zijn gepleisterd. In de zijgevel twee T-ramen en boven twee zesruits ramen. In de winkelruimte van no. 27 een restant van een stucplafond, verder een verplaatst geëtst raam en op de verdieping in de voorkamer een stucplafond met siermotieven en een marmeren schoorsteenmantel. In het pand no. 29 een gang met beschadigde marmeren vloer. In de gang en de voorkamers beneden en boven stucplafonds met siermotieven en deels gehoute paneeldeuren. In de voorkamer een marmeren schoorsteenmantel. Onder de voorkamer een kelder met gemetseld kruisgraatgewelf en tweekleurige vloer van zeshoekige tegels. In de tussenkamer beneden twee ramen met ingebouwde schuifluiken, een houten schoorsteenmantel en een geometrisch betimmerd houten plafond. Boven in de voorkamer een schoorsteenmantel. Houten steektrap met gedraaide balusters. De bekapping van het gehele pand is van grenenhout en bestaat in het achterhuis uit een driehoekspant met gehakte merken. In het voorhuis een gordingenkap.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geografische ontwikkeling, namelijk de groei van de detailhandel in het aan belang winnende centrum van de kern in de 19de eeuw; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de bouwgeschiedenis; het maakt deel uit van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is en het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning