Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521556
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/28
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Halderberge
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oudenbosch
X-Y coördinaat: 
95322 - 400539

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WOONHUIS in Eclectische stijl, gelegen in een der hoofdstraten van Oudenbosch, in 1880 verbouwd voor de bierbrouwer P.J.H. van Ginneken, maar in oorsprong daterend uit ca. 1830-1840. Mogelijk het geboortehuis van de hoogleraar en taalkundige pater J. van Ginneken s.j. Ca. 1930 is het huis van een aanbouw met serre aan de tuinzijde voorzien, opgetrokken in een vrije, zwierige Delftse Schoolstijl.

Omschrijving.

Een - en tweelaags woonhuis, opgetrokken uit handvorm baksteen, met een gewitte, gepleisterde voorgevel met stucdetaillering, onder schilddak met hoekschoorstenen, gedekt met oud-Hollandse pannen. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft een hardstenen plint. Hij wordt door een hardstenen cordonlijst geleed en afgesloten door een kroonlijst met gootlijst op klossen. De gevel vertoont een imitatie natuursteenverband met grote blokken en heeft een middeningang met paneeldeur met briefpanelen en diamantkopversieringen. De eenvoudige T-ramen en de deur hebben afgeronde hoeken en een stucomlijsting met kuif. Het middenraam boven bezit op de wisseldorpel een palmetversiering. De rechter zijgevel is ongeleed en wordt afgesloten door een houten goot. De achtergevel telt slechts een bouwlaag en is ca. 1930 geheel nieuw beklampt en voorzien van een halfrond uitgebouwde tuinkamer met glaspui, overhuifd door een haast barok belijnd betonnen dak, gedragen door drie slanke kolommen. Dakkapel boven de achterdeur. Het inwendige is sterk gewijzigd en bezit een middengang met brede paneeldeuren en links een kamer-en-suite met in de voorkamer een laat-19e-eeuwse schoorsteenmantel. In de achterkamer een neobarok stucplafond met wit en gouden decoraties. De tuinkamer heeft glas- in-lood bovenlichten uit ca. 1930. In de voorkamers raamomlijstingen met luikjes en bovenlichten met glas-in-lood met wapens. Rechts aansluitend op de gang een steektrap met bordes. Op het bordes een door de aanbouw van een belendend pand lichtloos glas-in-loodraam met een papegaai uit ca. 1930. Onder het achterhuis een kelder, deels met tongewelf, deels met bakstenen trogjes op ijzeren profielen.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geografische ontwikkeling, namwelijk de uitgroei van het centrum van Oudenbosch in de 19de eeuw; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de detaillering en het bijzondere materiaalgebruik; het maakt deel uit van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is en het is gaaf bewaard gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaProf van Ginnekenstraat94731 JXOudenbosch

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OUDENBOSCHD3161

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18301840globaalvervaardiging
18801880exactverbouwing
19301930globaalverbouwing