Oudenbosch D 2055
Kade 18, 4731 KS te Oudenbosch

Inleiding.

WOONHUIS in Neo-Renaissancestijl aan het havenhoofd van Oudenbosch. Volgens de jaarsteen gebouwd in 1894 naar ontwerp van gemeentearchitect Speet als diens eigen woonhuis. Later notariaat en daartoe in 1925 aan de rechterzijde uitgebreid.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis opgetrokken uit baksteen, met deels in witgeverfd stuc uitgevoerde ornamenten. Afgeplat schilddak met kruispannen. Rechts een eenlaags aanbouw onder plat dak. Het tweelaags gedeelte telt drie traveeën en wordt horizontaal geleed door een hardstenen sokkellijst, speklagen en een gestucte kroonlijst. De entree bevindt zich in een rondboogvormig portiek met overkragende getrapte topgevel en toppinakel in stuc. Paneeldeur met sierroosters. Links op begane grond en verdieping een tweedelig T-raam met geprofileerde middenkolom, geblokte omlijsting en deklijst. Beneden is deze lijst segmentvormig, boven recht en geplaatst onder een segmentboog met geblokte versiering. De borstwering van het verdiepingsraam vertoont twee velden met siermetselwerk in baksteen.

De enkelvoudige ramen boven de ingang en de ramen in de rechter travee hebben globaal dezelfde vormgeving. De kroonlijst wordt boven de entree doorbroken door een topgevel met cartouche waarin het bouwjaar, een rondboograam, speklagen, een horizontale deklijst en een trapgevel met overhoekse pinakel.

De rechter aanbouw heeft een balustrade en een tweedelig T-raam en rechts een ingangsportiek met gepleisterde omlijsting. De achtergevel is uiterst eenvoudig gehouden met ramen onder segmenttogen met rolluikkasten. Brede dakkapel met laddervensters. Haakse keukenaanbouw onder zadeldak. Inwendig elementen uit de bouwtijd. Middengang met stucplafond en tochtpui met bovenlicht en dubbele deur met geëtst glas. Granito vloer. In de woonkamer een zwart marmeren schoorsteenmantel. Op de etage gehoute paneeldeuren. In de keuken een houten schoorsteenomlijsting en ingebouwde kast met glasdeuren.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geografische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en als voorbeeld van het werk van de architect Speet; het maakt deel uit van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is en het is gaaf bewaard gebleven.

Speet ; Noord-Brabant