Actualiteit gegevens: 31-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521559
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 april 2002
Kadaster deel/nr: 
13553/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Halderberge
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oudenbosch
X-Y coördinaat: 
95599 - 400322

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WOONHUIS in Eclectische stijl, rond 1880 gebouwd aan de Markt van Oudenbosch. In later jaren bezit van de familie Gielen, vervolgens van de zusters Penitenten Recollectinen van Etten en de Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga of Boroeders van Oudenbosch. Links van het huis bevindt zich een koetshuis met haakse aanbouwen. Gezien de overeenkomst met Sint Bernaertsstraat 6-8 kan ook dit pand van de architect C.P. van Genk zijn.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis, opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en geschilderd. Gedekt met een schilddak, voorzien van oud-Hollandse pannen en hoekschoorstenen. De voorgevel wordt door een hardstenen cordonlijst in tweeën gedeeld en heeft een iets uitspringende middenrisaliet. Het basement en de deuromlijsting met bekroning zijn uitgevoerd in hardsteen. In het basement gesmede sierroosters. De begane grond heeft een gevel met verdiepte velden en gegroefde lisenen met voluten onder de cordonlijst. De T-ramen met afgeronde hoeken in stucomlijsting met kuiven rusten op natuurstenen uitmetselingen. De verdieping heeft hoeklisenen met verdiepte velden en identieke ramen, rustend op een uitmetseling, waarbij het middenraam een deklijst op voluutconsoles heeft. De gevel wordt afgesloten door een kroonljst met geprofileerde velden tussen voluten die de lijstgoot dragen. De hoofdingang in de risaliet bestaat uit een dubbele paneeldeur. Boven deze risaliet vertoont de goot een driehoekig fronton. De zijgevels zijn vlak gepleisterd en hebben deels ramen met enkelvoudig bovenlicht en vierdelig onderlicht. De achtergevel heeft beneden T-ramen en twee dubbele beglaasde paneeldeuren met hardstenen trapopgang. Op de verdieping vijf schuiframen met vierdelig onderlicht en ongedeeld bovenlicht.

De zijpoort heeft nieuwe deurvleugels tussen geblokte pijlers met natuurstenen dekstenen. Het lagere koetshuis no. 86 onder zadeldak met rode oud-Hollandse pannen heeft aan de straatzijde een eenvoudige gevel met rond 1930 gewijzigde entree en een getoogde brede koetspoort. In de zijgevel segmentvormige en driehoekige gepleisterde velden. In de achtergevel een dubbel zesruits raam naast een haakse aanbouw. Achter dit koetshuis een bijgebouw onder zadeldak met rode verbeterde Hollandse pannen, met aanbouw onder half schilddak en in de gepleisterde muren segmentboognissen en aan de tuinzijde roedenramen. Inwendig zijn in de meeste kamers en de beneden- en bovengang de stucplafonds uit de bouwtijd met lijsten en middenstukken behouden gebleven. In de voormalige suitekamer twee natuurstenen schoorsteenmantels. In de kamer links voor en de kamer op de verdieping rechts voor eveneens natuurstenen schoorsteenmantels. In de gangen beneden en boven rondboognissen die onder meer toegang geven tot de trappen. Op zolder grenen kapconstructie met gesleepte schoorsteenkanalen en een aantal losse gehoute deuren. Onder het koetshuis een kelder met bakstenen troggewelfjes.

Waardering.

Het huis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant in de tweede helft van de 19de eeuw; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en detaillering; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is in- en uitwendig grotendeels gaaf gebleven.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMarkt844731 HROudenbosch

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OudenboschD3693

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Genk, C.P. van ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur