Oudenbosch B 4035
Rivièrelaan 1, 4731 CS te Oudenbosch
Rivièrelaan 3, 4731 CS te Oudenbosch
Rivièrelaan 5, 4731 CS te Oudenbosch
Rivièrelaan 7, 4731 CS te Oudenbosch

Inleiding.

VILLA, gebouwd in 1869-1870 door de aannemer Geerts in Eclectische stijl als jachthuis, voor de suikerfabrikant Rivière de Verninas. Gelegen in een tuin met landschappelijke aanleg aan de rand van de toenmalige kern van de gemeente. De ongesigneerde en ingekleurde ontwerptekening is bewaard gebleven en toont rijke dakkapellen die thans niet meer aanwezig zijn. In 1885 verkocht en in 1919 deel uitmakend van het internaat Sancta Maria. Thans na gedeeltelijke sloop en herbestemming der internaatsgebouwen in gebruik als kantoor- en woonruimte. De internaatsgebouwen elders op het terrein vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Tweelaags villa met souterrain, opgetrokken uit baksteen, gepleisterd en geel geschilderd. Geprofileerde kroonlijst met consoles. Mansardedak met nokversieringen en eternitleien. De voorgevel aan de zijde van de weg heeft een ruim terras, met balustrade en siervazen op een onderbouw, even hoog als het souterrain. Deze onderbouw heeft twee segmentvormig afgesloten beluikte openingen aan weerszijden van een frontale hardstenen bordestrap met gebogen wangen, eveneens met balustrade. De gevel wordt door cordons horizontaal geleed. Het benedendeel is geblokt gepleisterd. Het geheel telt drie traveeën, van elkaar gescheiden door pilasters, die op de begane grond geblokt zijn en op de eerste verdieping gecanneleerd met eenvoudige kapitelen. De T-ramen zijn beneden rondboogvormig afgesloten en voorzien van pilasters en een rondboog met kuif en palmetten in terracotta. Op de eerste verdieping zijn ze segmentvormig met een omlijsting met oreillons en kuif met kopje. In de hoektraveeën treffen we telkens een raam aan, op de eerste verdieping met een ondiep balkon op voluten met balustrade. In de middentravee beneden is een driezijdig uitgebouwde entree met drie rondboogvormige Franse vensters afgedekt met een lijst en balustrade. Erboven een ruim balkon met drie T-vormige Franse vensters. Boven de kroonlijst met verdiepte velden drie eenvoudige recht afgesloten dakkapellen.

De zij- en achtergevels zijn zeer eenvoudig gedetailleerd met waterlijst en cordons. In het souterrain segmentboogramen met kleine roedenverdeling. Op de begane grond en de etage T-ramen als in de voorgevel, maar met eenvoudige stucomlijsting. De achtergevel heeft drie traveeën met elk twee ramen en een eenvoudige plat afgedekte aanbouw, waarin de huidige entree onder rondboog geplaatst is. Inwendig hebben enkele kamers de eenvoudige stucplafonds met profielen uit de bouwtijd behouden. In het midden van het huis op de bel-etage een ruime erkerkamer met gepolychromeerd stucplafond met middenstuk met voluten en vruchten. Trappenhuis met eenvoudige trap met versierde spijlen.

Waardering.

De villa is van algemeen belang. Het pand heeft waarde als uitdrukking van een sociaal-economische en geografische ontwikkeling van West-Brabant onder invloed van de aanleg van de spoorverbinding; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en detaillering en de wijze waarop stijlmotieven werden benut voor de representatie van de elite; het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven.

Geerts ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder