Oudenbosch D 2549
Oudenbosch D 3064
Ste Bernaertsstraat 2, 4731 GP te Oudenbosch
Ste Bernaertsstraat 4, 4731 GP te Oudenbosch

Inleiding.

WINKEL met een tweetal WOONHUIZEN, in 1908 gebouwd in Art Nouveaustijl en gelegen op de hoek van de Sint Bernaertsstraat.

Omschrijving.

Tweelaags pand, opgetrokken uit rode baksteen met speklagen en recent vernieuwd voegwerk. Schilddak met kruispannen gedekt. Het winkelhuis op no. 2 heeft op de twee etages eenvoudige schuiframen met ongedeeld bovenlicht onder segmenttogen gevuld met bricornastenen in rood en grijs. De speklagen en ornamenten zijn uitgevoerd in witte baksteen. De afgeschuinde hoek wordt bekroond met een in baksteen en grijze kalkzandsteen uitgevoerde en plat afgedekte dakkapel. Hier hebben de ramen hoefijzerbogen met kleurige baksteen. In de top een ronde jaarsteen en een afsluitend ijzeren hek tussen penanten. De winkelpui heeft een hoekingang met links en rechts brede etalageramen onder ijzeren lateien. Dit alles wordt omlijst door pilasters in geel en groen geglazuurde baksteen met geometrische versieringen en rustend op een hardstenen plint. Het stoepje heeft een eenvoudige terrazzo versiering in wit en bruin. Houten winkelinterieur met tegen twee wanden kasten met stijlen en afsluitende rondboogjes. Glas-in-lood in het bovenlicht en suitedeuren met geëtst glas. Het woonhuis no. 4 heeft drie traveeën en bezit dezelfde vormen als het winkelhuis. De ingang met paneeldeur bevindt zich in een ondiep portiek. Op het dak een dakkapel met overhoeks spitsje als bekroning. Aan de achterzijde heeft het pand eenvoudige gevels, met nieuwe ramen en een nieuwe aanbouw en ter hoogte van no. 2 een verlaagde aanbouw, thans onder een plat dak en voorzien van twee schuiframen van eenzelfde type als in de rest van het huis.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sociaal-economische ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de receptie van actuele stijlen in een landelijke context en vanwege het bijzondere materiaalgebruik; het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is; het is gaaf bewaard gebleven.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2) Met tweetal woonhuizen