Hoeven K 277
Poldersdijk 4, 4741 SR te Hoeven

Inleiding.

Romp van een MOLEN die gelegen is op een terp aan de Poldersvliet, vermoedelijk uit de late achttiende of vroege negentiende eeuw dateert en oorspronkelijk de Sint-Maartenspolder bemaalde. De molen is rond 1995 als woning hersteld, waarbij ramen en deuren zijn vervangen en de restanten van het in 1935 aangebrachte electrische maalwerk verwijderd zijn. Het nabij de molen gelegen woonhuis valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

De uit gele IJsselsteen opgetrokken molenromp heeft een geprofileerde deklijst en een vernieuwd plat dak, ter plaatse van de vroegere kap. Het muurwerk is ingeboet en geheel opnieuw gevoegd. Getoogde en deels van een rondboog voorziene raam- en deuropeningen. Op de begane grond twee deuren en enkele ramen met vernieuwde roedenindeling. Op de verdieping een rond 1995 vergrote opening met dubbele openslaande deuren. Onder de molen een gewelfde doorgang met rollaag en onleesbare sluitsteen met jaartal. Inwendig zijn de balklagen vernieuwd en is het muurwerk beklampt met schoon metselwerk in gele baksteen.

Waardering.

De voormalige poldermolen is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de waterstaatkundige situatie en de landbouw in het Noord-Brabantse kleigebied. Het gebouw is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de poldermolen. Het heeft ensemblewaarde door de markante ligging in de oude Sint-Maartenspolder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen Windmolen Betreft romp poldermolen met dienstwoning