Sittard K 4064
Geldersestraat 24, 6136 AT te Sittard

Inleiding

Voormalige R.K. LAGERE MEISJESSCHOOL St.Jozeph te Overhoven, 1925, gebouwd in een door het Expressionisme beïnvloede bouwtrant naar een ontwerp van architect Jos. Wielders te Sittard. De St.Jozephschool is dwars tegen de achtergevel van het voormalige klooster Mariahof uit 1937-1938 gesitueerd en sedert de bestemmingswijziging intern met de Mariahof verbonden. De omstreeks 1970 aan de westelijke zijgevel gerealiseerde aanbouw is UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

De voormalige St.Jozephschool heeft een in hoofdvorm langgerekte rechthoekige PLATTEGROND, met uitgebouwde hoekvolumes aan de zuidwest- en zuidoostzijde. Het hoofdvolume wordt gedekt door een SCHILDDAK met Hollandse pannen op het voordakvlak en Tuiles du Nord op het achterdakvlak. Op de nok, boven de entreepartij, een licht geboogde opengewerkte lantaarn met leien en een kunststenen nokkruis. Enkele dakvensters, bakgoten. De in de dakconstructie doorlopende hoekvolumes hebben een plat dak, de kopgevels worden afgedekt met pannenranden. Hoge schoorsteen op het platte dak van de zuidwestelijke uitbouw. De school is opgetrokken in rode baksteen, op een donker getinte bakstenen plint. Het geheel is gemetseld in kettingverband. Pleisterwerk. Hardstenen dorpels. Houten vensters en deuren. De VOORGEVEL aan de zuidzijde is symmetrisch ingedeeld. Een centraal in de gevel geplaatste entreepartij, bestaand uit een rond uitgemetseld portiek waarin een verdiept geplaatste vernieuwde dubbele deur. Boven het portiek een betonlatei annex luifel waarop in smeedijzer het opschrift 'St.Jozephschool'. Boven deze luifel een reeks van vier bovenlichten, waaruit de kleine roedeverdeling is verwijderd. Op de luifel een sculptuur van de de H.Jozeph. Aan weerszijden van de entree een tot in de uitbouwen op de gevelhoeken doorlopende reeks van klaslokaalvensters. Elke reeks telt drie grote houten twaalfruits vensterkozijnen, waarbij de vensterdelen boven de dorpels enigszins versmald zijn. In de acht bovenste vensterdelen is de oorspronkelijke kleine roedeverdeling uit de glaspanelen verdwenen. De aan weerszijden uitgebouwde volumes onder plat risaleren enigszins en zijn op de gevelhoeken rond uitgemetseld.

De ZIJGEVEL aan de westzijde is met uitzondering van een oorspronkelijk verticaal ingedeeld houten venster met kleine roedeverdeling in de glaspanelen blind. In de ACHTERGEVEL aan de noordzijde een aaneengesloten reeks ongelede rechthoekige gangvensters in een gepleisterde lijst.

In het INTERIEUR van de voormalige St.Jozephschool is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven, maar vanwege de herbestemming enigszins aangepast aan de behoeften. Het gebouw heeft een op het zuiden gesitueerde centrale entree. De hal geeft toegang tot een achter de noordelijke buitengevel geplaatste gang, waarop de nog deels authentieke paneeldeuren van de klaslokalen uitkomen. In de hal is een scheidingswand aangebracht. De vloeren en plafonds van de school zijn vernieuwd.

Waardering

De voormalige St.Jozephschool is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de culturele, sociaal-maatschappelijke, geestelijke en typologische ontwikkeling in de Mijnstreek in de eerste decennia van de twintigste eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, door de betrokkenheid van architect Wielders, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De St.Jozephschool is een belangrijk onderdeel van het complex Overhoven, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van wijk en stad en is van belang voor het aanzien van de wijk. De school beschikt over een redelijk tot hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex Overhoven en omgeving. Bovendien beschikt het gebouw in regionaal kader over een redelijke architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Het schoolgebouw vertegenwoordigt een algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school R.K. lagere meisjesschool

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school

Elementen van expressionisme