521613 - Vml.Kloostercomplexen (3 kloosters)
Sittard F 2553
Sittard F 2554
Bij Oude Markt 3, 6131 EN te Sittard

Inleiding

Zuidwestelijke AANBOUW van het St.Aloysiuscollege, 1880, in traditionele stijl. Gerealiseerd op een kelder (XVIId) en aan de noord- en westzijde met gebruikmaking van middeleeuwse muurrestanten. De aanbouw werd in 1934 met één laag verhoogd. Deze aanbouw sluit aan de Oude Marktzijde de binnenhof tussen basiliek, Huis op de Berg, de verblijven van de zusters Ursulinen en het St.Aloysiuscollege af. Tussen basiliek en aanbouw is een smalle doorgang vrijgebleven.

Omschrijving

Kloosteruitbreiding op een onregelmatig gevormde, in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND. Souterrainverdieping en drie BOUWLAGEN onder plat. Het PLATTE DAK heeft rondom een luifelgoot. De aanbouw is opgetrokken in baksteen. De eerste en de tweede laag zijn gemetseld in kruisverband en voorzien van hardstenen vensterdorpels. De derde laag, van de overige lagen gescheiden door een rondom doorlopende zware betonnen lijst, is gemetseld in halfsteens verband en voorzien van bakstenen dorpels. Ankers in de balkenlaag van de eerste en tweede bouwlaag.

De ZUIDGEVEL aan de Oude Marktzijde is in de plint, onder de rechter vensteras, voorzien van een kelderluik. Dit vormt de enige toegang tot het souterrain. De zuidgevel is voorzien van drie regelmatig over de gevel verdeelde vensterassen. In de eerste laag, onder een segmentboogvormige strek, drie segmentboogvormige houten T-vensters met zesruits geleding van de glaspanelen. In de tweede laag, onder een segmentboogvormige strek, drie segmentboogvormige houten kruiskozijnen met een horizontale indeling van het glaspaneel. In de derde laag, onder een rollaag, drie rechthoekige houten T-vensters met een verticaal ingedeeld bovenlicht.

De WESTGEVEL, bij de smalle doorgang aan de basiliekzijde, is met uitzondering van twee rechthoekige houten vensters in de derde laag, volledig blind.

De NOORDGEVEL aan de binnenplaatszijde wordt deels aan het oog onttrokken door enkele in hoogte variërende aanbouwen tegen de achtergevel van het St.Aloysiuscollege. In de tweede laag, hoog onder de betonlijst zijn zichtbaar twee rechthoekige, verticaal ingedeelde houten vensters geplaatst. In de derde laag, hoog onder de luifelgoot, drie smalle rechthoekige houten vensters met een verticale indeling.

In de OOSTGEVEL is één vensteras gedeeltelijk vrijgebleven. In de tweede laag een segmentboogvormig houten kruiskozijn met horizontaal ingedeeld glaspaneel; in de derde laag een rechthoekig houten T-venster met verticaal ingedeeld bovenlicht.

De souterrainverdieping (XVIId) heeft buitenmuren in mergel en baksteen. Bakstenen troggewelven op ijzeren I-profielen. Een klein keldergedeelte wordt ondersteund door baksteen kolommen, een tweede gedeelte is vernieuwd als betonvloer.

Waardering

Deze kloosteraanbouw uit 1880 vertegenwoordigt algemeen belang. De kloosteraanbouw is van waarde als bijzondere uitdrukking van een bouw- en cultuurhistorische ontwikkeling. Ook de architectuurhistorische waarden van dit kloosteronderdeel worden hoofdzakelijk bepaald door de bouwhistorie van de samenstellende delen. Dit bouwvolume is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Sittard, van belang voor het aanzien van het stadsdeel rond de Oude Markt en verbonden met de ontwikkeling van de historische binnenstad.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster Jezuïetenklooster Kloosteronderdeel

Gebouwd op een kelder (XVIId) en op middeleeuwse muurresten.