521619 - Woninggroep Overhovenerheide
Sittard K 2786
Heistraat 67, 6136 BC te Sittard
Heistraat 69, 6136 BC te Sittard
Heistraat 71, 6136 BC te Sittard

Inleiding

Drie ARBEIDERSWONINGEN onder één kap in traditionele stijl, 1920, behorend tot het oudste deel van de woninggroep Overhovenerheide. Gerealiseerd in opdracht van de woningvereniging Sittard, naar een ontwerp van architect Jan Stuyt van Technisch Bureau "Ons Limburg" te Heerlen. De drie panden behoren binnen het oeuvre van Jan Stuyt tot de woningen van het type 34a en 34b. De woningen zijn als geheel gesitueerd aan de noordzijde van de Heistraat, in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

De panden werden in 1975 gerenoveerd. Bij deze renovatie werden de schoorstenen, dakpannen, latten, tengels, dakgoten en hemelwaterafvoeren vernieuwd; de kozijnen van ramen en deuren vervangen; de gevels opnieuw ingevoegd en nieuwe bovendorpels geplaatst. De keukens, sanitaire voorzieningen en plafonds werden vernieuwd. Nieuwe keldertrappen.

Alle sedert 1920 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

De drie woningen van het type 34a en 34b hebben gezamenlijk een onregelmatige PLATTEGROND, waarbij het hoekpand aan een de oostelijke zijgevel spits toeloopt en aan de voor- en achtergevel enigszins risaleert ten opzichte van de overige woningen. De panden zijn gedeeltelijk onderkelderd, tellen twee BOUWLAGEN en een zolderverdieping. Uitbouwen, deels rug-aan-rug gecombineerd, van één laag onder plat dwars tegen de achtergevel. Het hoekpand worden gedekt door een TENTDAK, de naburige panden respectievelijk door een SCHILDDAK en een ZADELDAK met een noklijn parallel aan de straatweg. Rode betonpannen, nokschoorstenen. Zinken goten. De woningen zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband, waarbij de gevel van het hoekpand in de tweede bouwlaag wit is gesausd. Trasraam met rollaag. Bakstenen dorpels, deels vervangen door geglazuurde dorpels. Gepleisterde deurlijsten. Venster- en deurstrekken.

De panden Heistraat 71 en 69 hebben een symmetrische VOORGEVEL, waarbij de onderling is gespiegeld. In de eerste laag een rondboogvormige houten deur met bovenlicht, in een gepleisterde lijst, waarnaast een rechthoekig houten venster in een rondbooglijst met gepleisterde boog. In het bovenlicht van de deur is de oorspronkelijke dubbele verticale indeling niet meer aanwezig, het vulstuk boven het woonkamervenster is afgetimmerd.

In de tweede laag een rechthoekig verticaal ingedeeld houten slaapkamervenster waaruit de kleine roedeverdeling is verdwenen. Hiernaast een rond badkamervenster in een gepleisterde lijst, waaruit de kruisvormige roedeverdeling is verdwenen.

De ZIJGEVEL van Heistraat 71 is blind.

De ACHTERGEVELS van de panden Heistraat 69 en 71 hebben twee assen en een onderling gespiegelde indeling. In de eerste laag een rechthoekige houten deur met bovenlicht en een verticaal ingedeeld rechthoekig houten venster, voor de helft voorzien van een bovenlicht. Oorspronkelijk bevonden zich in de eerste laag dubbele kruiskozijnen met kleine roedeverdeling in het middelste glaspaneel. In de tweede laag een rechthoekig verticaal ingedeeld venster, ter vervanging van het dubbel verticaal ingedeelde venster met kleine roedeverdeling, alsmede een ongeleed rechthoekig houten vensterkozijn, ter vervanging van het verticaal ingedeelde venster met dubbele horizontale indeling van de glaspanelen.

De VOORGEVEL van het hoekpand heeft in de ongesausde eerste laag horizontaal uitgemetselde profiellijsten; een rondboogvormige houten deur met bovenlicht, in een gepleisterde lijst, waaruit de horizontale indeling van het bovenlicht is verdwenen; een korfboogvormig houten vensterkozijn met dubbele verticale indeling en bovenlicht, ter vervanging van het gelijkvormige dubbele houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling in het bovenlicht.

In de wit gesausde tweede laag een rond houten badkamervenster, zonder de kruisvormige indeling, in een wit gepleisterde lijst. Daarnaast een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster waaruit de oorspronkelijke dubbele horizontale indeling van het glaspaneel is verdwenen.

De spits uitstulpende ZIJGEVEL telt twee assen, elk met een korfboogvormig houten vensterkozijn met dubbele verticale indeling en bovenlicht, ter vervanging van het gelijkvormige dubbele houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling in het bovenlicht en een rechthoekig, verticaal ingedeeld houten venster waaruit de oorspronkelijke dubbele horizontale indeling van het glaspaneel is verdwenen.

De ACHTERGEVEL van het hoekpand is onregelmatig ingedeeld. In de eerste laag twee rechthoekige houten vensters met verticale indeling, waaruit de oorspronkelijk zesruits indeling is verdwenen, in een rondbooglijst met vulstuk. Dit vulstuk is afgetimmerd. Naast deze vensters een rechthoekige houten deur met bovenlicht in een gepleisterde lijst. In de tweede laag twee rechthoekige, verticaal ingedeelde houten vensters, waaruit de kleine roedeverdeling is verdwenen.

De open ruimte tussen de panden Heistraat 71 en 73 is gedicht middels een bakstenen muur met ezelsrug.

De INTERIEURindeling van de woningen is grotendeels ongewijzigd bewaard gebleven.

Waardering

De oudste woningen van de woninggroep Overhovenerheide zijn van cultuurhistorische waarde en bezitten algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De woningen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, zijn van belang voor het oeuvre van architect Jan Stuyt, beschikken over esthetische kwaliteiten en zijn opmerkelijk geornamenteerd. De panden zijn vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw en van betekenis voor het aanzien van de stad. De woningen zijn in redelijke mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikken de panden over een redelijke architectuurhistorische en aanzienlijke typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Arbeiderswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) Drie arbeiderswoningen onder één kap