521619 - Woninggroep Overhovenerheide
Sittard K 2786
Sint Petrusstraat 6, 6136 XN te Sittard
Sint Petrusstraat 8, 6136 XN te Sittard
Sint Petrusstraat 10, 6136 XN te Sittard
Sint Petrusstraat 12, 6136 XN te Sittard

Inleiding

Zes ARBEIDERSWONINGEN onder één kap in traditionele stijl, 1920, behorend tot het oudste deel van de woninggroep Overhovenerheide. Gerealiseerd in opdracht van de woningvereniging Sittard, naar een ontwerp van architect Jan Stuyt van Technisch Bureau "Ons Limburg" te Heerlen. De zes panden behoren binnen het oeuvre van Jan Stuyt tot de woningen van het type 30b. De woningen zijn als geheel gesitueerd aan de westzijde van de St.Petrusstraat, in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

De panden werden in 1966 voorzien van een bijgebouwde betonberging en in 1975 gerenoveerd. Bij deze renovatie werden de schoorstenen, dakpannen, latten, tengels, dakgoten en hemelwaterafvoeren vernieuwd; de kozijnen van ramen en deuren vervangen; de gevels opnieuw ingevoegd en nieuwe bovendorpels geplaatst. De uitbouwen van één laag dwars op de achtergevels kregen nieuwe dakbedekkingen, boeiboorden, dakrandprofielen en werden geïsoleerd. De keukens, sanitaire voorzieningen en plafonds werden vernieuwd. Nieuwe keldertrappen.

Alle sedert 1920 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

De zes woningen van het type 30b vormen gezamenlijk een in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND. De panden zijn gedeeltelijk onderkelderd, tellen twee BOUWLAGEN en een zolderverdieping. Uitbouwen, rug-aan-rug gecombineerd, van één laag onder plat dwars tegen de achtergevel. Het geheel wordt gedekt door een SCHILDDAK met een noklijn parallel aan de straatweg. Rode betonpannen, twee nokschoorstenen en twee hoge schoorstenen op de zijdakvlakken van de hoekpanden. Zinken goten. Dakvenstertjes op de schilddaken van de hoekpanden. Luifelgoten. De woningen zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband, waarbij de gevels in de tweede bouwlaag werden gepleisterd. Trasraam met rollaag. Bakstenen dorpels, deels vervangen door geglazuurde dorpels. Kunststenen deurlijsten. Vensterstrekken.

Symmetrische VOORGEVEL, waarbij de indeling van de woningen onderling is gespiegeld. De panden worden tweegewijs van elkaar onderscheiden door bakstenen lisenen met blokmotieven. In de eerste laag een rechthoekige houten deur met bovenlicht in een kunststenen lijst, waarnaast een rechthoekig houten woonkamervenster met bovenlicht. In de tweede laag, boven voornoemd venster, een rechthoekig verticaal ingedeeld slaapkamervenster. Uit het bovenlicht van het woonkamervenster is de oorspronkelijke verticale indeling verdwenen, de slaapkamervensters waren van origine dubbel verticaal ingedeeld en voorzien van een dubbele horizontale geleding van de glaspanelen.

De ZIJGEVELS van de hoekpanden St.Petrusstraat 2 en 12 zijn blind.

De ACHTERGEVELS van de woningen worden in de eerste bouwlaag gedeeltelijk aan het oog onttrokken door de gecombineerde en rug-aan-rug geplaatste keuken- en badkameruitbouwen van één laag onder plat. In de eerste laag een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster, in één helft gedeeltelijk voorzien van een bovenlicht. In de tweede laag heeft elk pand hoog onder het overstek, een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster alsmede een rechthoekig ongeleed houten venster. De oorspronkelijke indelingen en roedeverdelingen van deze vensters zijn niet behouden gebleven.

De KEUKEN- en BADKAMERUITBOUWEN aan de binnenplaatszijde hebben een rechthoekige houten deur, een klein rechthoekig houten toiletvenster en een rechthoekig verticaal ingedeeld houten keukenvenster.

De INTERIEURindeling van de woningen is grotendeels ongewijzigd bewaard gebleven.

Waardering

De oudste woningen van de woninggroep Overhovenerheide zijn van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigen algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De woningen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, zijn van belang voor het oeuvre van architect Jan Stuyt, beschikken over esthetische kwaliteiten en zijn opmerkelijk geornamenteerd. De panden zijn vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw en van betekenis voor het aanzien van de stad. De woningen zijn in redelijke mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikken de panden over een redelijke architectuurhistorische en aanzienlijke typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Arbeiderswoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) Zes arbeiderswoningen onder één kap