Sittard F 2591
Sittard F 2590
Begijnenhofstraat 8, 6131 EX te Sittard

Inleiding

Voormalige BROUWERIJ met VOORRAADSCHUUR, XIXB, thans woonhuis met stalling. Gebouwd in een traditionele stijl met invloeden van Eclecticisme. Het pand is gesitueerd in de westelijke gesloten wand van de Begijnenhofstraat, onmiddellijk tegen de Begijnenhofwal en had oorspronkelijk een carré-vormige plattegrond. Het westelijke schuurgedeelte parallel aan de Begijnenhofwal is na instorting gesloopt. Het resterende schuurdeel aan de noordzijde, in het verlengde van de inrijpoort, is verhoogd, voorzien van een schilddak en doet thans voornamelijk dienst als garage. Aan de achtergevel van het woonhuis bevindt zich een aangebouwde serre, de zuidelijke keukenuitbouw van één laag dwars op de achtergevel is verhoogd met één laag en uitgebreid tot aan de wal met een volume van één laag met balkon. Op het achterdakvlak van het woonhuis is in de loop van de jaren zestig een dakkapelgalerij geplaatst. De serre, de volledige zuidelijke keukenuitbouw en de dakkapelgalerij zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

Woonhuis met gedeeltelijke souterrainverdieping en twee BOUWLAGEN. Het gebouw heeft een MANSARDEDAK in de lengterichting met Tuiles du Nord. Bakgoten. Het resterende noordelijke schuurgedeelte dwars op de achtergevel heeft een schilddak met Hollandse pannen. De woonhuisgevel is opgetrokken in witgesausde baksteen in kruisverband, heeft gesneden voegen en is voorzien van pleister- en stucwerk. Gesausde, geprofileerde hardstenen plint met kelderroosters, hardstenen traptrede. Gestucte rondboog vensterlijsten, imitatie rusticadorpels. Kroonlijst in stuc, cassettemotieven.

De VOORGEVEL heeft vier traveeën. De drie linkertraveeën vormen een geheel en worden net als het rechter travee zijdelings beëindigd door gestucte lisenen. Elk van de drie traveeën heeft twee boven elkaar liggende segmentboogvormige houten T-vensters met bovenlicht. Het middelste travee heeft in de eerste laag een korfboogvormige houten, geornamenteerde deur met bovenlicht, waarin recent glas-in-lood. Het vierde, rechter travee heeft een korfboogvormige dubbele houten inrijpoort met geornamenteerde stijlen en decoratief gelede bovenlichten. Daarboven, in de tweede laag, een segmentboogvormig houten T-venster met bovenlicht. Het stucwerk van de venster-en deurlijsten is voorzien van een sluitsteen met bloemmotief (klaproos) en kuif in leeuwenkopvorm in de eerste bouwlaag en een sluitsteen in hondenkopvorm in de tweede bouwlaag. De kroonlijst heeft rijk geornamenteerde consoles. Het dakvlak van de voorgevel heeft drie originele tuimelramen. De ACHTERGEVEL van het woonhuis is geheel wit gesausd, de voormalige schuur aan de noordzijde is ten dele gesausd. In deze gevels bevinden zich tal van verbouwingssporen. In de blinde noordgevel van de schuur is de kopgevel met vlechtingen van het verdwenen schuurgedeelte aan de walzijde nog te zien. In de korte schuurgevel aan de walzijde een segmentboogvormig houten T-venster met verticaal ingedeeld bovenlicht en horizontaal ingedeelde vensterpanelen. In het gesausde schuurdeel aan de binnenplaatszijde bevinden zich in de tweede laag twee segmentboogvormige houten T-venster met verticaal ingedeeld bovenlichten en horizontaal ingedeelde vensterpanelen. Boven deze vensters ankers, die de bouwjaaraanduiding 1857 vormen. In de eerste laag wordt enkel een later aangebrachte rechthoekige houten deur in een segmentbooglijst met strek niet door de aangebouwde serre aan het oog onttrokken. In de eerste laag van de achtergevel, tussen serre en keuken, een segmentboogvormig houten T-venster met verticaal ingedeeld bovenlicht en horizontaal ingedeelde vensterpanelen. In de tweede laag een rond trappenhuisvenster met glas-in-lood en kruisvormige indeling. Aan weerszijden twee segmentboogvormige houten T-vensters met verticaal ingedeelde bovenlichten en horizontaal ingedeelde vensterpanelen. Bloktanddecoraties.

De binnenplaats wordt aan het oog onttrokken door een bakstenen muur op de wal, waarin een achteringang bestaande uit een rechthoekige houten deur.

De indeling van het INTERIEUR van het woonhuis is ten dele gewijzigd: de schuifdeuren tussen de kamers-en-suite zijn verwijderd, de buitendeur in de achtergevel is uitgebroken als toegang naar de aangebouwde serre. Voor het overige zijn onder meer van belang het bakstenen keldergewelf; de marmeren haardlijst en twee grote stucrozetten in de woonkamer; stucrozetten in gang en kantoor, gangboog op consoles; de paneeldeuren; het trappenhuis met smeedijzeren spijlen; de deels door Vlaamse lei vervangen hardstenen vloer; de geel-zwarte plavuizen vloer in de keuken, restant van polychrome tegelvloer in de huidige bijkeuken.

Waardering

Het voormalige brouwerijpand Begijnenhofstraat 8 is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een lokale sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van het pand worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het pand, het materiaalgebruik, de ornamentiek en de samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen. Het pand is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Sittard, is als zodanig verbonden met de ontwikkeling van de stad, is van betekenis voor het aanzien van Sittard en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met het oude stedelijke stratenplan. Het pand is in zijn hoofdvorm redelijk gaaf bewaard gebleven en is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het voormalige brouwerijpand in regionaal kader over een redelijke architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bierbrouwerij

met eclecticistische invloeden