Sittard F 1473
Begijnenhofstraat 23, 6131 EW te Sittard

Inleiding

WOONHUIS, 1921, in een door Classicisme en Zakelijk Expressionisme beïnvloede bouwtrant. Gebouwd door aannemer P. Keulers te Munstergeleen in opdracht van de Wed. H. Vroemen-Bormans, naar een ontwerp van arch. Jos. Martens te Sittard. Teruggerooid in de gesloten oostelijke wand van de Begijnenhofstraat.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekige PLATTEGROND, is grotendeels onderkelderd en heeft twee-en-een-halve BOUWLAAG. Het geheel wordt gedekt door een PLAT DAK. Dwars tegen de achtergevel een in dakhoogte en gevellijn variërende wit gesausde uitbouw van één bouwlaag onder plat.

Metselwerk in kruisverband. Hardstenen dorpels, architectraaflijst, pilasterkapitelen in de voorgevel. De sobere achtergevel heeft geglazuurde dorpelstenen en vensterrollagen.

De VOORGEVEL bestaat uit drie traveeën, onderling gescheiden door grote bakstenen pilasters op hardstenen basementen waartussen een hardstenen plint. De pilasters eindigen boven de tweede bouwlaag met hardstenen, Ionische kapitelen, die een hardstenen architraaf dragen. Het linker- en middentravee heeft twee bovenelkaar gelegen houten schuifvensters met door houtsnijwerk geornamenteerde kozijnstijlen en glas-in-lood bovenlichten. In het vooruitspringende geveldeel boven de architraaflijst is in alle traveeën een rechthoekig, verticaal ingedeeld glas-in-lood mezzaninovenster geplaatst. In de vensterdorpels van de tweede bouwlaag en het mezzanino waterspuwers, waaronder in de tweede laag geornamenteerde keramische consoles zijn geplaatst. De mezzaninovensters liggen enigszins verdiept in een lijst.

De entree in het rechtertravee bevat een rechthoekige houten paneeldeur met beslag onder een verankerde houten luifel en verticaal geleed glas-in-lood bovenlicht. De gevel heeft verder een kroonlijst van stucwerk, rollagen en vensterstrekken met geornamenteerde, rode keramische aanzetstenen.

De ACHTERGEVEL is onregelmatig ingedeeld. In de eerste bouwlaag een aanzienlijk rechthoekig houten kozijn, waarin een centraal geplaatste tuindeur met decoratieve indeling, omringd door zij- en bovenlichten. In de tweede laag twee rechthoekige houten T-vensters met decoratieve bovenlichtindeling. Daarnaast, tussen de eerste en tweede laag een rechthoekige houten deur met decoratieve indeling en negenruits bovenlicht, die toegang geeft tot het platte dak van de uitbouw. Naast deze deur een klein rechthoekig houten zijlicht. In de derde laag drie rechthoekige, verticaal ingedeelde houten mezzaninovensters. Rollagen. Keramische vensterdorpels.

De UITBOUW aan de achtergevel bestaat uit twee lage volumes, waartussen een iets hoger volume dat aan de binnenplaatszijde uitstulpt. In het lage volume tegen de woonhuisachtergevel een rechthoekige houten deur met decoratieve indeling. Het hoge bergingsvolume heeft in elke schuine zijde een rechthoekig houten venster met bovenlicht. In het achterste lage bergingsvolume een rechthoekig ongeleed houten venster en een rechthoekige houten deur.

De ERFSCHEIDING aan de straatzijde bestaat uit ronde kolommen in baksteen met hardstenen afdekking, op hardstenen basementen. Tussen de basementen staan twee bakstenen muurtjes met hardstenen plint, waarop een hardstenen afdekking met waterspuwer op console en een siersmeedijzeren hekwerk. Het scharnierende deel van het hekwerk is verdwenen. De erfscheiding rond de achtertuin bestaat uit een bakstenen tuinmuur met steunberen, waarin een rechthoekig houten poortje.

De indeling van het INTERIEUR is ten dele gewijzigd. Hierin zijn onder meer van belang de dubbele deuren van de hal - met geslepen glas, geÙtst glas en een decoratieve roedeverdeling in het bovenlicht -, de art-deco-achtige paneeldeuren, het originele hang- en sluitwerk en enkele kooflijsten nog aanwezig.

Waardering

Het algemeen belang alsmede de architectuurhistorische waarden van het woonhuis worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het pand is gesitueerd in het beschermde stadsgezicht Sittard, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Sittard, is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het historische stratenplan van Sittard. Het beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is het woonhuis in bovenregionaal opzicht architectuurhistorisch zeldzaam te noemen.

met elementen van classicisme en zakelijk expressionisme.

Pörteners, M. ; Limburg