Sittard D 8279
Sittard D 6181
Engelenkampstraat 68, 6131 JJ te Sittard

Inleiding

BIOSCOOP Het Forum, 1929. Gebouwd in een zakelijk expressionistische stijl, in opdracht van H. Martens, naar een ontwerp van architect Jos. Wielders te Sittard. De gewapend betonconstructies werden berekend door de N.V. Bouw- en beton Mij. Limburgia te Blerick. Het pand is gelegen in de gesloten gevelwand van de Engelenkampstraat. In 1976 is de oorspronkelijke bioscoopzaal gesplitst in een grote zaal met kleine bovenzaal. De voorgevel was oorspronkelijk niet gesausd.

Omschrijving

Bioscoop, bestaande uit een rechthoekig bouwvolume op een rechthoekige PLATTEGROND, gedekt door een PLAT DAK achter kopgevels. Het straatvolume met entree en foyer heeft een souterrain plus drie bouwlagen; de hierachtergelegen bioscoopzaal was oorspronkelijk tot aan de dakspanten ongedeeld, sedert 1976 is er een tussenverdieping. De bioscoopzaal heeft deels een kelder, deels een kruipruimte. Het voormalige toneel was geheel onderkelderd. De bioscoop is geheel in baksteen opgetrokken. De gevels aan de straatzijde in wit gesauste baksteen (niet oorspronkelijk), metselwerk in Vlaams en halfsteens verband. Overige geveldelen zijn ongesausd. Rechthoekige houten vensters en etalage-vensters, alle oorspronkelijk voorzien van smeedijzeren roosters. Kunststof deuren. De expressief vormgegeven VOORGEVEL kenmerkt zich door een aantal onderling risalerende gevelvelden, die bovendien variëren in gevelhoogte. Centraal in de eerste laag de symmetrische entreepartij onder een betonluifel, die het grote risalerende gevelvlak daarboven draagt. In deze entreepartij twee verdiepte dubbele entreedeuren, waartussen de kassa is geplaatst. Deze gehele entreepartij ligt verdiept in een nis met afgeronde geveldelen, waarin twee rechthoekige en de gevelronding volgende vensters. Het grote, risalerende geveldeel in de tweede en derde laag wordt gedomineerd door de centraal geplaatst reeks van vijf verticale raampartijen van de foyer, geplaatst tussen zes bakstenen risalieten. In deze raampartijen stalen vensters met horizontale roedeverdeling en mat glas. Aan weerszijden van deze raampartijen, in de tweede en derde laag elk twee horizontale vensters met verticale indeling, gedeeltelijk voorzien van smeedijzeren roosters. Deze vensterreeks wordt in de linkergevelhelft onderbroken door een rond uitgemetseld, hoog boven het dakniveau uitkomend bakstenen risaliet, waarop de restanten van de oorspronkelijke vlaggenmast en het vernieuwde gevelopschrift "Forum". Voornoemde vensterreeks zet zich voort in het daarnaast licht vooruitspringende en relatief hoog boven het dakniveau voortgezette hoekvolume. Het ronde risaliet en dit hoekvolume worden mede gedragen door een betonnen luifel, waaronder zich thans een rechthoekig vitrinevenster met bovenlicht bevindt.

De ongesausde ZIJ- EN ACHTERGEVELS zijn, voorzover zichtbaar, blind.

Bioscoop Het Forum heeft een dakconstructie van ijzeren spanten. De INTERIEURindeling van de bioscoop is in het entreevolume met foyer en kleine bovenappartementen ten dele bewaard gebleven, boven de grote zaal is een tussenverdieping gelegd en het toneel verwijderd.

Waardering

Bioscoop Het Forum is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De bioscoop is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, van bijzonder belang voor het oeuvre van architect Wielders, vanwege de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het Forum is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling cq. uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk. De bioscoop beschikt over een redelijke mate van gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien beschikt het gebouw in bovenregionaal kader over een aanzienlijke architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. Bioscoop Het Forum vertegenwoordigt algemeen belang vanwege het geheel van voornoemde waarden.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Bioscoop

elementen