Sittard F 304
Markt 36, 6131 EL te Sittard
Putstraat 2, 6131 HL te Sittard

Inleiding

Voormalig Hotel De Hollande, ca. 1900, gesitueerd op de hoek van Markt en Putstraat en gebouwd in eclectische stijl. Het rijke glas-in-lood van de bovenlichten dateert uit het eerste kwart van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Opvallend geornamenteerd hoekpand in drie BOUWLAGEN op een rechthoekige PLATTEGROND met afgeschuinde hoek. Het pand is onderkelderd en vult het perceel volledig. Het geheel wordt gedekt door een GEBROKEN KAP met leien in Maasdekking, bakgoten, een balusterattiek en vier dakkapellen met chaletoverstek. Deze dakkapellen zijn geplaatst in het dakschild en variëren in afmetingen en uitvoering. Twee grote kapellen boven de gevel aan de Marktzijde en boven de afgeschuinde hoekpartij met leien kapje, chaletoverstek, verticaal ingedeelde houten rondboogvensters en horizontaal ingedeelde houten glas-in-loodvensters. De twee kleine kapellen boven de gevel aan de Putstraat hebben een identieke vensterindeling, maar ontberen een chaletoverstek en worden gedekt met zink. Nieuwe bakstenen schoorsteen.

Het pand is opgetrokken in baksteen, gemetseld in kruisverband met gesneden voegen. Hardstenen rustica plint en hardstenen dorpels. Smeedijzeren roosters voor de souterrainvensters. De eerste bouwlaag is gepleisterd, heeft imitatievoegen en is voorzien van sierstucwerk. Diverse ornamenten in stuc en gepleisterde speklagen in de tweede en derde laag. De afgeschuinde, risalerende HOEKPARTIJ scheidt twee geveldelen, één aan de Markt met twee vensters en één aan de Putstraat met vier kozijnen per bouwlaag. De rechterhelft van het geveldeel aan de Putstraat is eveneens risalerend. De hoekpartij bevat een rechthoekige entreedeur, geplaatst in een lijst met zuilen van de composiete orde, die als het ware een architraaflijst dragen. Beide zuilen zijn gebaseerd op de hardstenen plint en lopen uit in de consoles van de erker in de tweede laag. Tussen de hardstenen basementen bevinden zich twee traptreden. Het vierkante deurbovenlicht is voorzien van glas-in-lood en wordt bekroond door een gestuct fronton met klauwstukken. De erkerconsoles zijn versierd met diamantkoppen en cassettemotieven. De erker in de tweede laag heeft een rechthoekig houten T-venster met vierruits bovenlicht en glas-in-lood. In de korte zijden van de erker rechthoekige houten vensters met glas-in-lood. De erker ontbeert de oorspronkelijke balustrade. Boven de erker, in de derde laag, een rondboogvormig houten T-venster met glas-in-lood en rollaag met gestucte aanzet- en sluitstenen. De sluitsteen fungeert als kleine gootconsole. Op de hoeken van het afgeschuinde geveldeel twee aanzienlijke gootconsoles gestuct in de vorm van mensenhoofden.

De GEVEL AAN DE MARKTZIJDE heeft in de eerste laag twee hoge, ronde houten schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten. De oorspronkelijke traceringen van de bovenlichten zijn verdwenen, het glas-in-lood wordt beschermd met voorzetramen. De geprofileerde stucbogen van de stuc vensterlijsten hebben een sluitsteen met diamantkop. In de tweede laag twee rechthoekige houten T-vensters met glas-in-lood en gestuct driehoekfronton met schelpmotief. Onder deze vensters is de kaderlijst met het opschrift 'Hotel De Hollande' nog zichtbaar. In de derde laag twee rondboogvormige houten T-vensters met glas-in-lood. Rollagen met aanzet- en sluitstenen in stuc. De sluitstenen fungeren als gootconsole. De gootconsoles op de gevelhoeken zijn gestuct in de vorm van kleine mensenhoofdjes. De linker console bevindt zich op een smal risaliet.

De vierassige GEVEL AAN DE PUTSTRAAT heeft in de tweede en derde laag tweemaal dezelfde indeling als de tweede en derde laag van de Marktgevel. De twee oostelijke assen risaleren echter. In de eerste laag bevindt zich onder de eerste en de tweede as een aanzienlijk houten schuifvenster met korfboogvormig bovenlicht, voorzien van rondboogtraceringen en glas-in-lood. In de derde as een smaller rondboogvormig houten schuifvenster met rondboogvormig bovenlicht, voorzien van rondboogtraceringen en glas-in-lood. Daarnaast, in de vierde as en verdiept in een smal portiek, de rechthoekige houten paneeldeur met twee gekoppelde rondboogvormige bovenlichten met glas-in-lood. Hierboven heeft het portiek een gestucte architraaflijst op consoles, waarboven een tweede rechthoekig bovenlicht met driehoekfronton inclusief schelpmotief.

De indeling van het INTERIEUR kenmerkt zich in de eerste laag door een hoog stucplafond met kooflijsten, ten dele aan het oog onttrokken door een recente tussenverdieping. De voormalige hotelverdiepingen zijn verbouwd tot woonruimte en hebben een nieuw ingedeeld, gemoderniseerd interieur.

Waardering

Het voormalige Hotel De Hollande uit omstreeks 1900 vertegenwoordigt algemeen belang wegens de ouderdom; de stilistische representativiteit van het object; de stedenbouwkundige betekenis (op basis van vorm, volume, geleding, situering); het substantiële aandeel van het object aan het beschermd stadsgezicht van Sittard.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel