Sittard R 300
Bij Heistraat 56, 6142 AM te Einighausen

Inleiding

VAKWERKSCHUUR, 1851, waarin een STROOPSTOOKINSTALLATIE, XIXB. Het geheel is gesitueerd in de huisweide van een voormalige boerderij, welke laatste van bescherming is uitgesloten.

Omschrijving

Vakwerkschuur van één BOUWLAAG op rechthoekige PLATTEGROND, aan de NOORDZIJDE voorzien van een kleine bakstenen stookplaats. Zowel de schuur als de stookplaats hebben een ZADELDAK met rode, oud-Hollandse pannen. Overstek. Schoorsteen op het oostelijke dakvlak.

De schuur heeft lemen wanden met houten vakwerk op bakstenen basement. In de OOSTGEVEL een rechthoekige houten deur, aan weerszijden geflankeerd door twee rechthoekige houten vierruits vensters met blinden. De schuurgevel is aan de WESTZIJDE ten dele opengebroken vanwege de inrichting van een strobergplaats en is voor het overige blind. In de korte ZUIDGEVEL een rechthoekig houten venster, waarboven een klein rechthoekig houten vierruitsvenster vierruits roedeverdeling. Beide vensters hebben blinden.

Het schuurdak heeft een eenvoudige houten constructie. In het INTERIEUR bevindt zich een complete stroopstookinstallatie met onder meer twee perskuipen, twee opvangkuipen, een geklonken stookketel met zogenoemde onderzetter, een vuurplaats, een houten kuipkraan met hefboom en diverse houten gereedschappen zoals een overscheplepel, een scheplepel en roerlepels. De bakstenen stookplaats is voorzien van een lemen overwelving.

Waardering

De vakwerkschuur met stookinstallatie is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling en typologische ontwikkeling.

De schuur is in redelijke mate, de stookinstallatie in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikt het bouwwerk in bovenregionaal opzicht over een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Stokerij Vakwerkschuur, 1851, waarin een stroopstookinstallatie