Nieuwenhagen B 4603
Heigank 132, 6373 KV te Landgraaf

Inleiding

Vrijstaande VILLA met dokterspraktijk. Het pand werd in 1924 gebouwd in opdracht van dr. Snijders. De toegepaste bouwstijl is traditioneel. In 1964 vonden enkele aanpassingen aan de achtergevel van de villa plaats. Deuren werden vervangen door vensterkozijnen en enkele bovenlichten werden dichtgezet.

De vrijstaande garage is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Grote vrijstaande villa in twee bouwlagen en afgedekt met een geknikt schilddak met blauwe Hollandse pannen.

Plint in een donkere tint baksteen. Opstand in lichtere tint baksteen met metselwerk in Vlaams verband.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. In het middendeel van de frontgevel de entree in een terugliggend geveldeel. Authentieke rechthoekige houten deur. Aan de linkerzijde van de deur een klein rechthoekig houten venster. Aan weerszijden van de deur halfrond gemetselde muurvlakken met hierin bakstenen bloembakken. Entree onder een luifelachtig afgerond geveldeel met hierin bovenlicht met kleine glas-in-lood ruitjes. Deur met drie toegangstreden in hardsteen.

In de eerste bouwlaag aan weerszijden van de entree drie rechthoekige houten vensters. Vensters met bakstenen dorpelstenen en rollagen.

Boven de entree in de tweede bouwlaag een loggia met baksteen balustrade en een dakdeel rustend op smalle houten kolommen. Loggia met rechthoekige houten deuren met glaspanelen. Aan weerszijden van de loggia drie rechthoekige houten zesruitsvensters. Vensters tweede bouwlaag met doorlopende dorpels.

Breed dakoverstek. In het frontgeveldakvlak een brede dakkapel.

In de RECHTERZIJGEVEL een uitbouw in een bouwlaag van een dokterspraktijk. De uitbouw telt een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon met een metalen leuning. In de frontgevel van de uitbouw een rechthoekige houten deur onder een houten luifel. De luifel rust aan de rechterzijde op een kleine houten kolom. Deur met klein zesruits zijlicht. Deur met niet-oorspronkelijke toegangstreden. In de rechterzijgevel van de uitbouw een klein rechthoekig houten venster. In de achtergevel van de uitbouw een rechthoekig houten venster. Eveneens in de achtergevel van de uitbouw een keldertrap onder een houten luifel. De luifel rust aan de linkerzijde op een houten kolom op een lage bakstenen muur.

ACHTERGEVEL villa met asymmetrische gevelindeling. In de eerste en tweede bouwlaag enkele aanpassingen: in de eerste bouwlaag van het vooruitspringende middendeel van de achtergevel bevinden zich nu een rechthoekige houten deur en twee vensters. Oorspronkelijk bevonden zich in de tweede bouwlaag van dit geveldeel een drietal bovenlichten. Deze zijn inmiddels dichtgezet. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige houten vensters met roedeverdeling. In het linkerdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een niet-oorspronkelijke dubbele deur. Aan de rechterzijde van deze deur een niet-oorspronkelijk deurkozijn met twee bovenlichten en een zijlicht, dit in plaats van een tweetal rechthoekige houten vensters. In de tweede bouwlaag van dit geveldeel een hoog rechthoekig houten zesruitsvenster.

In het rechterdeel achtergevel in de eerste bouwlaag twee grote, niet-oorspronkelijke rechthoekige houten vensterkozijnen. Oorspronkelijk bevond zich hier een dubbele terrasdeur met aan weerszijden een venster. In de tweede bouwlaag een hoog rechthoekig houten zesruitsvenster.

In het achtergeveldakvlak drie dakkapellen.

LINKERZIJGEVEL met vooruitspringend rechtergeveldeel. In de tweede bouwlaag van dit geveldeel een niet-oorspronkelijke rechthoekige houten balkondeur. In de eerste bouwlaag van de linkerzijgevel een halfronde erker met plat dak met hierop een groot balkon met metalen leuning. Erker met bakstenen basement en een rechthoekige niet-oorspronkelijke houten deur. Rechthoekige houten erkervensters met bovenlichten. In het terugliggende linkerzijgeveldeel in de tweede bouwlaag twee hoge rechthoekige houten zesruitsvensters. Van INTERIEUR is het volgende van belang: centrale hal van de villa met hoge olmenhouten lambrisering; in deze hal een kleine in gele baksteen gemetselde rondboogvormige schouw met op de houten schoorsteenmantel een schildering van H. Jonas met een voorstelling van de Barmhartige Samaritaan in de persoon van een dokter die een zieke helpt; authentieke houten trap met leuning met ranke houten spijlen; de vloertegels in de hal zijn niet oorspronkelijk.

Waardering

De dokterswoning met praktijkruimte bezit architectuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als voorbeeld van het oeuvre van architect A.J.N. Boosten; als proeve van diens werkwijze waarbij eigentijdse kunstenaars bijdragen aan zijn artistiek concept, uitgaande van een totaalvisie op exterieur, interieur en afwerking. In dit verband is met name de schildering van de Barmhartige Samaritaan van belang.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dokterswoning Dokterswoning met praktijk

Boosten, A.J.N. ; Limburg