Ubach over Worms E 663
Watertorenpad 1, 6374 LG te Landgraaf

Inleiding

Voormalige WATERTOREN met REINWATERKELDER, 1925-1926. Gebouwd in opdracht van het waterleidingbedrijf van de particuliere mijnonderneming Laura & Vereeniging te Eygelshoven, naar een ontwerp van het bouwbureau van dit bedrijf. Gesitueerd bovenaan de westelijke helling van het Wormdal, ten zuidwesten van de kern van Rimburg. De watertoren stond in functionele relatie met het waterpompstation langs de Worm, ten oosten van Rimburg.

De watertoren heeft in 1944 oorlogsschade opgelopen. Het metselwerk van diverse gevelvlakken is dientengevolge vernieuwd.

Omschrijving

De voormalige watertoren is opgetrokken op een achtzijdige PLATTEGROND. De toren heeft een zich over vijf lagen verjongende betonnen skeletconstructie en wordt bekroond door een overkragend waterreservoir met flauw hellend TENTDAK. Het betonskelet is ingevuld met bakstenen gevelvelden, in variërende baksteenkwaliteiten, metselverbanden en voegwerken. De toren is overwegend opgetrokken in halfsteens metselverband behoudens een kruisverband in het gevelvlak rondom de entree.

Stalen entreedeur onder een strekboog. Afwisselend over de lagen en in de gevelvlakken rondom het reservoir zijn rechthoekige stalen lamelroosters aangebracht.

Naast de toren bevindt zich een betonnen reinwaterkelder.

In het INTERIEUR van de watertoren is geen lekvloer aanwezig. De rondgang rondom het waterreservoir is bereikbaar via een open trapconstructie die aan de gevelwand is bevestigd.

De voormalige watertoren met reinwaterkelder uit 1925-1926 bezit algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de betekenis voor de geschiedenis van de mijnbouw en voor de geschiedenis van de watervoorziening;

- de slank-sierlijke vormgeving, mogelijk gemaakt door toepassing van het gewapend betonskelet, die dankzij de hoge situering op treffende wijze (reeds van grote afstand) te ervaren is;

- de redelijke mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf