Ubach over Worms B 4386
Kapelweien 2 A, 6374 LX te Landgraaf

Inleiding

WATERPOMPSTATION in traditionele bouwstijl, 1926. Gebouwd in opdracht van het waterleidingbedrijf van de particuliere mijnonderneming Laura & Vereeniging, hoogstwaarschijnlijk naar een ontwerp van het bouwbureau van deze mijn.

Het pompstation is gesitueerd op de westelijke oever van het riviertje de Worm, dat ter plekke de rijksgrens vormt met de Bondsrepubliek Duitsland. Het pompstation bevindt zich ten oosten van de lineaire bebouwingsstructuur van de dorpskern van Rimburg.

Van bescherming UITGESLOTEN zijn de in 1926 gebouwde dienstwoning (noordzijde), de aan de noordzijde van het pompstation bijgebouwde trafo, de L-vormige aanbouw tegen de zuidgevel en de betonnen reinwaterkelder aan de oostzijde achter het pompstation.

Omschrijving\t

Het waterpompstation heeft een rechthoekige PLATTEGROND en telt één BOUWLAAG. Het pand wordt gedekt door een ZADELDAK met rode muldenpannen. Bakgoten annex overstek. De noklijn is in oost-westrichting dwars op de straatweg en het riviertje de Worm gesitueerd.

Het pompstation heeft rechthoekige stalen VENSTERS en DEUREN. De gevels zijn opgetrokken in groot formaat handvormsteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van open voegen. Gepleisterde plint met rollaag, gepleisterde dorpelstenen. Strekken.

Alle gevels zijn symmetrisch ingedeeld en worden geleed door in frieslijsten uitlopende lisenen met bloktanddecoraties. De VOORGEVEL (westzijde) heeft een risalerende bakstenen entreeomlijsting, waarboven een frontonvormige strek. In deze omlijsting is een rechthoekige, dubbele stalen entreedeur geplaatst met kleine roedenverdeling in de glaspanelen. Boven deze deuren achtereenvolgens een betonlatei en twee rechthoekige stalen bovenlichten met kleine roedenverdeling. Aan beide zijden van de entreedeur een rechthoekig stalen vensterkozijn met vijftienruits roedenverdeling.

De linker (noordzijde) en rechter ZIJGEVEL (zuidzijde) zijn van oorsprong identiek: gevelgeleding door middel van lisenen, drie vensterassen met elk een 30-ruits rechthoekig stalen vensterkozijn.

De ACHTERGEVEL (oostzijde) heeft twee smalle gekoppelde vensteropeningen, waarin twee hoge rechthoekige stalen vensters met 18-ruits roedenverdeling.

Het perceel wordt aan de straatzijde omgeven door een bakstenen ommuring, op regelmatige afstanden voorzien van kolommen. Tussen deze kolommen bevindt zich eenvoudig buiswerk. De hekwerken in deze ommuring zijn vernieuwd. De in het gebouwtje aanwezige POMPINSTALLATIE dateert deels uit 1926 en is deels in 1955 vernieuwd.

Waardering

Het waterpompstation te Rimburg is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt nationaal belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling met een ten tijde van de bouw innovatieve waarde: de aanleg van een regionaal waterleidingnet.

De bescheiden architectuurhistorische waarden van het pompgebouw worden bepaald door de traditionele bouwstijl en de eenvoudige ornamentiek. Het pompgebouw is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de omringende streek, van belang voor het aanzien van Rimburg en beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met het grensriviertje de Worm.

Het pompgebouw is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven.

Bovendien beschikt het pompgebouwtje over een redelijke bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde, niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere ouderdom.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Herbestemming tot woonhuis wordt voorbereid/is begonnen.