Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521697
Complexnummer: 
521696 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
13581/10
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Moerdijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Standdaarbuiten
X-Y coördinaat: 
95641 - 403535

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

WOONHUIS, behorend tot het boerderijcomplex Molendijk 7, waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd in Eclectische trant. Het huis is van het middengangtype met dwars geplaatst zadeldak. Het huis is wat betreft de uiterlijke verschijningsvorm in vrij gave staat bewaard gebleven. In de achtergevel bevindt zich een modern venster.

Omschrijving.

Woonhuis met rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en twee zolderverdiepingen, opgenomen binnen een fors zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Het woonhuis is door een laag tussenlid tegen de linker zijgevel verbonden met het naast gelegen grote koetshuis. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen en bezit bij de zijtopgevels houten overstekken op eenvoudige klossen. Op de nokeinden staan gepleisterde schoorstenen. Moderne dakramen in voor- en achterschild. De gevels zijn geheel gepleisterd of witgeschilderd en voorzien van een gepleisterde plint. De gepleisterde voorgevel is vijf traveeën breed en symmetrisch van indeling. De gevel sluit aan de bovenzijde af met een hoofdgestel, bestaande uit een geprofileerde architraaflijst, een fries met opgelegde panelen en een geprofileerde houten kroonlijst op zes rijk geprofileerde consoles. Vensters en ingang zijn voorzien van geprofileerde gepleisterde omlijstingen met omgezette bovenhoeken en stucwerkornamenten midden boven. In de middenas bevindt zich de hoofdingang, voorzien van een hardstenen stoeptrede, een kozijn met eenvoudige paneeldeur en boven het kalf een licht getoogd enkelruits bovenlicht. Aan weerszijden bevinden zich twee licht getoogde vensters met hardstenen lekdorpels, stolpramen met getoogde enkelruits bovenlichten en houten persiennes. Onder de lekdorpels bevinden zich casementen en consoles met diamantkoppen. Onder elk venster bevindt zich een licht getoogd enkelruits kelderlicht. De wit geschilderde zijgevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband. De zijgevels hebben beide in de top drie licht getoogde vensters met T-schuiframen. De linker zijgevel heeft rechts voorts een venster met enkelruits schuifraam en persienne. Op het linker deel van deze gevel sluit het tussenlid aan. De gepleisterde achtergevel heeft links twee vensters met vierruits schuiframen met enkelruits bovenlichten en houten luiken. In de middenas van de gevel een ingang met vernieuwde deur en enkelruits bovenlicht. In het rechter deel van de gevel een modern venster. Het pand is gelegen binnen een eigen terrein met aan de voorzijde een siertuin en een sloot. Het terrein is bereikbaar via een toegang die voorzien is van gietijzeren sierposten met een kapiteel en pijnappelbekroning. Het dubbele draaihek is niet origineel.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Standdaarbuiten, verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis van het kleigebied. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een laat 19de-eeuwse vrijstaande boerenwoning met de allure van een herenhuis, zoals dat bij boerderijcomplexen van het West-Brabantse type kan worden aangetroffen. De in eclectische trant vormgegeven voorgevel wordt gekenmerkt door de symmetrische indeling, de geornamenteerde kozijnomlijstingen en het afsluitende hoofdgestel. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een grote veeschuur en een koetshuis, diverse groenelementen en een tuin met sierposten bij de toegang en is tevens van beeldbepalend belang voor de Molendijk en omgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMolendijk74758 SBStanddaarbuiten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeErfscheiding(D)Hekpijler
Neeoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuin

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
StanddaarbuitenI395

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging