Standdaarbuiten I 395
Molendijk 7, 4758 SB te Standdaarbuiten

Inleiding.

Aan de westzijde van het complex gelegen KOETSHUIS in Eclectische vormen, dat via een tussenlid aansluit op de westgevel van het bijbehorende herenhuis. Westelijk van het koetshuis bevindt zich een erf, aan de voorzijde is een siertuin die doorloopt langs het herenhuis. Het koetshuis dateert uit omstreeks 1880. Het gebouw heeft met name aan de achterzijde wijzigingen ondergaan. Deze gevel is nieuw opgetrokken. In de voorgevel zijn in de rechter twee traveeën twee ingangen dichtgezet en vervangen door twee kleine vensters.

Omschrijving.

Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en ligt in het verlengde van het naastliggende herenhuis. Het sluit via een tussenlid met een plat dak aan op de linker zijgevel van het huis. Het koetshuis heeft één bouwlaag en is voorzien van een ongelijk zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de voorgevel. Het dak is gedekt met gesmoorde kruispannen en heeft bij de zijgevel overstekken met houten windveren. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en voorzien van gepleisterde plinten. De voorgevel (straatzijde) heeft vijf traveeën die geflankeerd worden door gepleisterde pilasters met een paneel. Aan de bovenzijde wordt de gevel afgesloten door een gepleisterd hoofdgestel met een houten kroonlijst. De drie linker traveeën bevatten een brede ingang met tweesteens segmentboog en dubbele opgeklampte poort. Van de middelste ingang bevat de poort twee veelruits raampjes. De twee traveeën uiterst rechts zijn smaller en bevatten elk een niet oorspronkelijk laag venster met een anderhalfsteens strek en een drieruits raam. Het tussenlid tussen koetshuis en herenhuis wordt aan de bovenzijde afgesloten door een houten boeibord en heeft links een getoogde ingang met een hardstenen stoepdorpel, dito neuten en een opgeklampte deur. Rechts van de ingang bevindt zich een klein venster met een hardstenen lekdorpel en een enkelruits raampje. De rechter zijgevel heeft rechts van de aansluiting van het tussenlid een venster met zesruits schuifraam. Rechts hiernaast een getoogd stalvenster met drieruits raam en een gemoderniseerde ingang met getoogd drieruits bovenlicht. In de topgevel een getoogd venstertje met drieruits raam en een oculusvenster met ijzeren roosraam. De linker zijgevel heeft beneden drie dichtgezette stalingangen onder segmentbogen. De vroegere bovenlichten zijn in het pleisterwerk nagebootst. In de topgevel twee opgeklampte hooiluiken met getoogde drieruits bovenlichten onder segmentbogen. Geheel in de top een oculusvenster met gietijzeren roosraam. De achtergevel is geheel vernieuwd.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Standdaarbuiten, verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis van het kleigebied. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed, zeldzaam en redelijk gaaf voorbeeld van een fors koetshuis met stallen uit het einde van de 19de eeuw. Het gebouw heeft wegens de prominente situering naast het herenhuis een voorname vormgeving gekregen. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een herenhuis en een grote veeschuur, diverse groenelementen en een tuin met sierposten bij de toegang, tevens van beeldbepalend belang voor de Molendijk en omgeving.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)

Betreft koetshuis