Boerhaar 51, 8131 SV te Wijhe

Inleiding

Voormalig HERENHUIS met KOETSHUIS, met toegevoegde bedrijfsgedeeltes nu functionerend als BOERDERIJ. Het huis en koetshuis werden in 1862 gebouwd. Het bouwtype van het herenhuis met de verhoogde middenrisaliet is typerend voor Wijhe. In het koetshuis bevinden zich nu zowel woonruimtes als bedrijfsruimtes. In de linker zijgevel van het huis (N) zijn de roeden bij twee vensters vervangen door strips.

Links voor het huis staat nog een laag smeedijzeren toegangshek. Het oorspronkelijke bouwjaar staat vermeld in een plaquette op de achtergevel van het koetshuis, nu een binnenmuur in het bedrijfsgedeelte.

Omschrijving

Het huis is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met antracietgrijze Hollandse pannen en een overstekende gootlijst. Het koetshuis met zadeldak sluit links (N) aan op de hoogte van de achtergevel van het huis. Achter het huis bevindt zich nu een bedrijfsgedeelte, dat is opgetrokken in rode baksteen onder een afgeknot zadeldak. Het bedrijfsgedeelte achter het koetshuis is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak, met een langere dakhelling aan de noordkant. De daken van het huis en koetshuis lopen evenwijdig, haaks daarop staan de daken van de bedrijfsgedeeltes. De daken van het koetshuis en de bedrijfsgedeeltes zijn gedekt met antracietgrijze muldenpannen.

De symmetrische voorgevel (W) van het huis telt vijf vensterassen met een centrale ingangspartij en vier getoogde vensters. De vensters zijn voorzien van roedenverdeling, bovenlichten en een geprofileerde lijst die breder is rond de bovenlichten. Boven de twee vensters rechts van de ingang houten zonneluifeltjes. De gevel wordt beeindigd door een daklijst waarin kleine ronde venstertjes.

De ingangspartij risaleert en is hoger opgetrokken onder een flauw hellende steekkap. Het bevat een dubbele houten deur met bovenlicht onder een balkon met een samengesteld venster en smeedijzeren balkonhek. Onder de steekkap een gepleisterd fronton met casementen. Op de hoeken van het risaliet en de gevels geprofileerde lisenen. In de linker zijgevel zijn getoogde vensters geplaatst. Tegen de rechter zijgevel (Z) staat een erker onder schildkap met pannen, een gemetselde borstwering en zesruits vensterpartijen. Boven beide zijgevels bevinden zich dakkapellen met frontons.

Het koetshuis heeft een deur met bovenlicht en twee vensters onder spitsbogen in de westelijke gevel. In de eindgevel (N) een opgeklampte inrijdeur, hooiluik en staldeur. Het bedrijfsgedeelte achter het koetshuis is voorzien van getoogde en rechtgesloten stalvensters. In de achtergevel (O) en zuidelijke zijgevel ook rechtgesloten staldeuren. De achtergevel van het grote bedrijfsgedeelte (N) achter het huis heeft rechtgesloten schuifdeuren, rechtgesloten staldeuren en getoogde vensters en een getoogd hooiluik.

Van het huis zijn onder meer de indeling, de hal met een marmeren vloer en de oorspronkelijke deuren bewaard gebleven.

Waardering

Het voormalige herenhuis met koetshuis, nu functionerend als boerderij met bedrijfsgedeelten is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

-\tvanwege de gebruikersgeschiedenis die helder af te lezen is aan het ensemble van gebouwen, zonder dat dit de kwaliteiten van het oorspronkelijke huis met koetshuis aantast

-\tals representatief voorbeeld van het type herenhuis dat in Wijhe veel voorkomt

-\tvanwege de beeldbepalende ligging van het geheel in Boerhaar