Dijk 4, 8131 VA te Wijhe

Inleiding

Notariswoning uit de tweede helft van de 19e eeuw (1857 en 1890). Het in eclectische trant gebouwde pand is zeer markant gelegen in een bocht aan de oude IJsseldijk. Voor het huis staat een smeedijzeren hek; aan de achterzijde een ruime, lager gelegen tuin. Het voormalige koetshuis is vanwege wijzigingen voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Pand vanuit rechthoekige plattegrond opgetrokken in bruine baksteen onder een hoog schilddak met grijze tuile du nordpannen. Op de nok staat nog één van de twee schoorstenen. De voor- en zijgevels worden beëindigd met een brede daklijst en geprofileerde goot; de gevelhoeken worden benadrukt door achtzijdige kolommen. Vanwege het hoogteverschil tussen straat (dijk) en tuin heeft de voorgevel openingen over één bouwlaag en de achtergevel over twee lagen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een hoog opgetrokken, door het dakvlak brekende middentravee met pilasters aan weerszijden van de entree en het balkon daarboven. Dubbele entreedeur met getoogd bovenlicht onder een smeedijzeren balkon op consoles. De pilasters aan weerszijden van de dubbele balkondeur eindigen in een iets getoogde kroonlijst. In de voorgevel voorts vier hoge iets getoogde achtruits schuifvensters met geprofileerde omlijsting. In de zijgevels enkele vensters van hetzelfde type zonder lijstwerk. De souterrainvensters en deuren in de zijgevels zijn grotendeels gewijzigd. Centraal in de achtergevel op de begane grond een deur (ca. 1920) onder bovenlicht, erboven een houten balkon en balkondeuren. Aan weerszijden van de deur vensters uit ca. 1920; op de verdieping (woongedeelte) hoge openslaande vensters onder bovenlicht.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk wat betreft indeling en detaillering. Voorkamers aan weerszijden van de centrale hal met stucplafonds, blinden voor de vensters en de oorspronkelijke kozijnen en deuren. In het souterrain plavuizen in de hal en een vroeg 20ste eeuwse keuken.

Waardering

De notariswoning is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de typologie, het is een representatief voorbeeld van het type herenhuis dat in Wijhe veel voorkwam

- de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- de zeer markante en beeldbepalende situering aan de oude dijk