Winschoten C 735
Stationsweg 11, 9671 AL te Winschoten

Inleiding

VILLA opgetrokken in een Overgangsstijl met Art Nouveau elementen gebouwd omstreeks 1905. De opdrachtgever was vermoedelijk Mr. J. Heres-Diddens, daar deze volgens gegevens uit het bouwarchief in 1907 opdracht gaf tot het bouwen van een kleine houten bergplaats bij de villa.

Het pand, dat gelegen is aan de Stationsweg, vlakbij het station, is tegenwoordig in gebruik als kantoor.

Het pand mocht van de eigenaar noch van binnen noch van buiten worden bekeken, waardoor de omschrijving onvolledig is.

Omschrijving

VILLA opgetrokken in van pleisterwerk voorzien baksteen op een trasraam van donkere klinkers afgezet met een geglazuurde rollaag. De gevels zijn voorzien van gevelbanden in rode baksteen. Het samengestelde dak, gedekt met een roodbruin geglazuurde tuile du Nord, heeft strakke windveren bij de topgevels, drie gepleisterde schoorstenen, een goot op houten klossen met eronder een fries van pleisterwerk met decoratieve metselwerkaccenten in rode baksteen. De vensters zijn staand en hebben geglazuurde bakstenen onderdorpels.

De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuidgevel) en bestaat uit een paneeldeur met boven- en zijlichten van gekleurd glas-in-lood, samengevat onder een rondboog, binnen een portiek onder een in rode baksteen gemetselde rondboog. Voor de entree een natuurstenen stoep tussen twee muurtjes met bakstenen pijlers. Boven de entree een tegeltableau met Art Nouveau motieven. Links van de entree een erker onder een lessenaarsdakje gedekt met een roodbruin geglazuurde tuile du Nord; aan de voorzijde drie ramen, waarvan de middelste openslaand, en aan de beide zijkanten één raam; alle met bovenlicht met gekleurd glas-in-lood. Rechts van de entree een driestrooksvenster met bovenlichten met gekleurd glas-in-lood, onder een strek van rode baksteen. Op de verdieping een driestrooksvenster (de middelste openslaand) met bovenlichten met roedenverdeling onder een strek van rode baksteen; een venster tussen twee lagere zijlichten, allen met bovenlicht met roedenverdeling, samengevat onder een segmentboog van rode baksteen met boogtrommels gevuld met een tegeltableau in Art Nouveau motief. In de topgevel metseldecoraties van rode baksteen en een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling. In het dakvlak een houten dakkapel met een dubbel vierruitsvenster onder een lessenaarsdakje.

In de westgevel op de begane grond een H-venster met bovenlicht met gekleurd glas-in-lood onder een strek van rode baksteen; een erker onder een aangekapt schilddakje met roodbruine tuile du Nord, met aan de beide zijkanten een venster met glas-in-lood bovenlicht en in het midden een dichte gevel waarin de vorm van een gepleisterde schoorsteenschacht uitspringt met metselaccenten en twee `steunberen' in rode baksteen, die het uiteinde vormt van de schoorsteen op de nok van de topgevel. Op de verdieping een tweedelig staand venster met roedenverdeling; twee H-vensters met bovenlicht met roedenverdeling; alle onder een strek van rode baksteen. In de topgevel metseldecoraties en twee staande vensters met roedenverdeling onder een strek van rode baksteen. In het dakvlak een hoge schoorsteen die doorloopt over de gevel en uitmondt in een identieke schacht als bij de erker.

Aan de achtergevel (noord) een houten serre met twee afgesnoten hoeken onder een plat dak; een trasraam van rode klinkers; vijf ramen en in het midden openslaande tuindeuren, alle onder bovenlichten met gekleurd glas-in-lood. Op het dak een dakterras met houten balustrade, bestaande uit sobere regels en stijlen. In de gevel op de verdieping een terrasdeur onder een bovenlicht met roedenverdeling en strek van rode baksteen.

Aan de achtergevel een uitspringend, een bouwlaag hoog deel waarin een staand venster met roedenverdeling onder een strek van rode baksteen; drie openslaande vensters, alle met bovenlicht met roedenverdeling, samengevat onder een ruime korfboog van rode baksteen met in de gepleisterde boogtrommel een metseldecoratie. De korfboog wordt in het midden onderbroken door een deur met boven- en zijlichten met roedenverdeling, samengevat onder een rode bakstenen segmentboog met gepleisterde boogtrommel, in een doorgetrokken geveldeel onder een afgeknotte steekkap met twee gepleisterde `pinakels' als bekroning. In de westgevel van dit deel een klein H-venster met bovenlicht met roedenverdeling en rode strek.

In de oostgevel twee paneeldeuren met deurlicht met roedenverdeling onder een rode strek; twee smalle vensters met roedenverdeling en rode strek; een dubbel venster met bovenlichten met roedenverdeling en rode strek. In de topgevel twee openslaande vensters met bovenlicht met roedenverdeling en rode strek; twee smalle vensters met roedenverdeling en rode strek; midden over de topgevel de uitloop met metseldecoraties van een schoorsteen die later weggehaald is.

Het INTERIEUR mocht niet worden bekeken.

Villa van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde